Як кіровоградський постачальник знижував ціни на паливо

02.04.2018 15:41

Робота над моніторингом публічних закупівель привчила шукати і віднаходити «зради» у найнесподіваніших місцях. Змова бізнесу, домовленості між замовниками і «своїми» учасниками, дискримінаційні умови в тендерній документації, демпінгування цін. Цей список можна продовжувати довго. Тим не менш, інколи на закупівлях трапляються випадки, які у наших реаліях можна назвати не просто «перемогами», а навіть «дивом».

1 лютого 2018 року між відділом освіти Новгородківської районної державної адміністрації та ТОВ «Лівайн торг» було підписано договір на постачання 22 890 літрів бензину А-92 та дизельного палива. Сума договору - 640 тисяч гривень. Закупівлю було проведено за переговорною процедурою. Це одразу викликало певні підозри. 

Однак, після перевірки аргументації двічі відмінених торгів можна стверджувати: замовник зробив усе можливе, аби використати бюджетні кошти максимально раціонально. Крім того, ціна  за одиницю товару, що фігурувала в договорі, була цілком нормальною для Кіровоградської області: 

А-92 - 29 грн/л, ДП – 27,5 грн/л.

Вже за два тижні після підписання основного договору у системі з’явилась інформація про укладення першої додаткової угоди. Можна було б втомлено зітхати в очікуванні +9,99% до вартості літра палива, однак «у зв’язку зі зміною ціни на паливо, відповідно до пункту 11.6 Договору про закупівлю товару за державні кошти, сторони вирішили внести зміни до пункту 1.1. Договору…ціна А-92 – 28 грн/л, ДП – 26,5 грн/л».

Додаткова угода №1

Практично безпрецедентний для Кіровоградщини випадок – у зв’язку зі здешевленням вартості палива на національному ринку, постачальник погоджується знизити його вартість і для замовника-покупця, з яким була погоджена більш висока ціна.

Минає тиждень і з'являється нова додоткова угода – знову зниження ціни. Цього разу лише для бензину А-92 - до 27,5 грн/л.


Додаткова угода №2

Фінальним акордом стало підписання третьої додаткової угоди від 14 березня. Нова домовленість і нове покращення для відділу освіти Новгородківської районної державної адміністрації. 

Тепер освітяни отримуватимуть бензин по 27 грн/л, а дизпаливо по 25,5 грн/л. 

Зауважу, за даними моніторингово порталу «Все АЗС», домовлені ціни відповідають найдешевшим пропозиціям, що існували на той момент на заправних станціях Кіровоградської області.

Додаткова угода №3

У підсумку, за півтора місяці угоди з ТОВ «Лівайн торг» бензин для відділу освіти здешевшав на 6,9%, а «дизель» на 7,3%.

Чудові показники і хороший хід для постачальника, який лише у 2018 році зайшов на паливний ринок Кіровоградщини. Тож, як кажуть, не зрадою єдиною.


Хто заробляє на коронавірусі

Деякі підрядники торгують з державою лише на закупівлях COVID-19. Хто з них заробив найбільше та що відомо про ці компанії.

29.03.2021 13:00

Комунальники проти коронавірусу

Більшість бюджетних установ для боротьби з коронавірусом витрачає кошти, однак деякі комунальні підприємства, навпаки, заробляють.

17.03.2021 09:00

Цінові парадокси в закупівлях кисневих концентраторів OLV-10

Як медичні заклади закуповували кисневі концентратори китайського виробництва за коронавірусною процедурою.

28.01.2021 18:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання