Zалізниця без корупції: зупиняє порушення "Укрзалізниці"

28.02.2018 19:56

Серед всіх членів DOZORRO-спільноти вирізняється громадська організація, сили якої спрямовані на боротьбу з корупцією в закупівлях ПАТ “Укрзалізниця”. За свою діяльність організація отримала нагороду “DOZORRO SPECIAL” – за найкращу реалізацію розробки вузької закупівельної теми (2017).

Проект “Zалізниця без корупції” був започаткований, як волонтерська ініціатива, що має на меті висвітлення проблеми прозорості та ефективності закупівель “Укрзалізниці”. Місія організації – забезпечення публічності в сфері залізничного транспорту, викриття корупційних схем з розкрадання та нераціонального витрачання державних коштів ПАТ. 

“Zалізниця без корупції” об’єднала справжніх фахівців та експертів своєї справи. Володимир Даценко - керівник проекту, автор наукових праць й матеріалів у сфері локомотивного господарства, має декілька відзнак й нагороди “За вагомий внесок в розвиток залізничного транспорту” та “Краща раціоналізаторська пропозиція року Укрзалізниці”. Команда організації складається з головного редактора й аналітика Антона Кирпи, журналіста й дизайнера Юліі Дудки, правового радника Дмитра Гречухи, аналітика Данили Скачкова й експерта з технічних питань Богдана Ласиновича.

Задача команди “Zалізниця без корупції” - це моніторинг корупціоногенних факторів в сфері публічних закупівель ПАТ “Укрзалізниця”, висвітлення та оскарження дій посадовців, що несуть загрозу розтраті державних коштів. 

Варто відмітити, що Zалізниця без корупції” сформувала перелік всіх “розсекречених” компаній, які викликають питання стосовно їх контрактів з "Укрзалізницею". Організація закликає всіх активістів повідомляти про підозрілі фірми, що беруть участь в тендерах залізниці, бо всі, хто порушує правила та грає нечесно, мають стати відомими.

Історія однієї перемоги

На початку 2017 року учасники проекту “Zалізниця без корупції” помітили компанію ТОВ “Українська машинобудівельна техніка” з міста Суми. Увагу привернула її відносно недавня реєстрація (серпень 2016 року) та суми тендерів, які фірма почала вигравати фактично з моменту свого заснування. За 2 тижні після реєстрації фірма подала пропозицію на участь в тендері філії “Укрзалізниці” “Стрийський вагоноремонтний завод” на суму 3,3 мільйони гривень на постачання автозчепів рухомого складу та їх запчастин.

Попри специфічний предмет закупівлі (продукція ливарних заводів), фірма надала документи про відсутність власного виробництва. В своїй довідці про наявність матеріальної бази “Українська машинобудівельна техніка” зазначила, що має сканер, 3 комп’ютери, 3 телефони, 17 стільців та орендоване приміщення площею 42 м2. Крім того, у фірмі зареєстровано лише 3 працівники. 

Незважаючи на це, "Українська машинобудівельна техніка" перемагає з першого разу, і за майбутні півроку виграє десятки тендерів виключно філій “Укрзалізниці” ще на 90 мільйонів гривень. При цьому тендерні комітети відхиляли пропозиції всіх конкурентів з формальних підстав, навіть незважаючи на різницю в ціні майже в 2 рази та на те, що конкурентами фірми були справжні виробники продукції.

Після публікації статті на сайті ГО “Zалізниця без корупції” про феноменальну вдачу новачка залізничних тендерів та звернення до правоохоронних органів щодо можливих порушень з боку організаторів торгів Служба безпеки України провела перевірку діяльності ТОВ "Українська машинобудівельна техніка". 

В результаті перевірки було встановлено, що лише 20% отриманих від ПАТ “Укрзалізниця” коштів посередник витрачав на закупівлю обладнання для залізниці, а решта коштів виводилася на інші фірми під виглядом закупівлі продуктів харчування та побутових товарів. 

Національна поліція відкрила кримінальну справу, був отриманий дозвіл суду на обшуки в приміщеннях "Українська машинобудівельна техніка", проте слідчі не знайшли фірму за місцем реєстрації. Виявилося, що компанія, яка на той момент виграла тендерів Укрзалізниці вже на суму 250 мільйонів гривень, фактично не значиться за місцем реєстрації.

Слід зауважити, що учасниками проекту ZБК було проведено аналіз конкурентів ТОВ “Українська машинобудівельна техніка” по всіх тендерах. З'ясувалося, що ця фірма пов'язана ще з двома фірмами-посередниками, які теж відсутні за місцем реєстрації. ТОВ “Українська машинобудівельна техніка”, ТОВ “Українська великовантажна техніка” та ТОВ “Технорейлгрупп” системно розігрували між собою всі тендери на постачання запчастин до вантажних вагонів. На трьох фірми "натендерили" понад півмільярда гривень за 1,5 роки, з них 400 мільйонів - у 2017 році.

Після публікації матеріалу про схеми трійки улюблених постачальників “Укрзалізниці”, в лютому 2018 року СБУ повідомила, що розкрила злочинний механізм розкрадання 400 мільйонів гривень “Укрзалізниці на закупівлях запчастин до вантажних вагонів. Замість нових запчастин постачальники здебільшого поставляли старі запчастини або нові, але виготовлені у підпільних цехах кущовими способами без дотримання технологій виробництва. Старі запчастини перефарбовували, замінювали гумові елементи та продавали як нові. Також ймовірно, що ці запчастини належали і раніше були у використанні ПАТ “Укрзалізниця”, проте були викрадені за допомогою посадовців з метою їх повторного придбання.

Варто зазначати, що використання цього обладнання вкрай небезпечне, тому що використовується безпосередньо на вагонах й може призвести до серйозних аварій.

Саме завдяки розслідуванню ГО “Zалізниця без корупції”, слідству правоохоронців та СБУ вдалося зупинити діяльність масштабної корупційної та небезпечної схеми в "Укрзалізниці".

Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

“Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги” - Мирослав Сімка

22.06.2018 12:14

Антикорупційний штаб: перевіряє обіцянки можновладців

Метою діяльності організації є подолання корупції шляхом сприяння системним змінам

14.06.2018 13:59

"Громадський контроль": розвиток громадянського суспільства

“ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ” - це незалежне об'єднання борців проти корупції і зловживань влади

07.06.2018 16:11

Мережа ЛЖВ: моніторинг медичних закупівель

6 представників регіональних відділень Мережі ЛЖВ є членами DOZORRO Спільноти

31.05.2018 17:08

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання