Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

22.06.2018 12:14


Ми розпочинаємо серію матеріалів, в якій будемо розповідати про наших координаторів DOZORRO у регіонах. Перша історія про роботу, цілі, проблеми й успіхи Мирослава Сімки - регіонального партнера у Львівській області.

Про цілі

Для мене бути координатором DOZORRO у Львівській області, перш за все, означає підійти до вирішення проблем у закупівлях з двох сторін: навчання та контролю. Для цього я вибрав трьох регіональних партнерів: Розвадівська ОТГ, Управління ЖКГ та енергозбереження Бориславської міської ради і департамент міського господарства Дрогобицької міської ради. В процесі роботи виявилось, що територіальна громада фактично не проводить відкритих торгів, відповідно працювати з таким партнером фактично немає над чим, тому вирішив обрати іншого замовника – Управління житлового-комунального господарства  і будівництва Трускавецької міської ради. Всі регіональні партнери, нікого зі Львова не долучали, щоб підсилювати роботу замовників в регіонах, бо саме там зазвичай фіксуємо найбільше проблем.

На початку нашої співпраці ми чітко встановили завдання, які перед собою ставимо, а саме навчити замовників самостійно виконувати весь комплекс процесів проведення закупівель. Вони мають знати все: від початку етапу створення тендерної документації до повного виконання умов договору.

В чому полягає основна мета?  

Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги. Сподіваюсь, що вже скоро вони консультуватимуться зі мною лише в ключових точках, а всі інші питання вирішуватимуть самостійно, не допускаючись помилок.

Про проблеми

Дрогобич -  найбільший з цих замовників, з яким я зараз працюю, це найбільше місто і відповідно там найбільший обсяг коштів. Зараз я отримую найбільше дзвінків з проханням проконсультувати саме від Дрогобича. Важко не помітити проблему внутрішньої комунікації людей в межах самої міської ради. В них, на жаль, побутує така давня хиба адміністративного апарату пошуку винного у всіх бідах, умовно кажучи цапа-відбувайла. Цю невдячну посаду зазвичай займає секретар, який відповідає за проведення закупівель. Це проявилось навіть у спілкуванні з мером міста Дрогобича. Не відчувається довіри у команді і якщо щось погано, то всі одразу знають на кого показувати пальцем. Більше того, секретар тендерного комітету Департаменту міського господарства у Дрогобичі, яка і готує тендерну документацію, на мою думку, має доволі добрі знання, й скоріше за все, отримує вказівки зверху і не може їм протистояти. Особливо чітко це читається в тендерній документації, коли я розумію, що самостійно таке людина не могла придумати. Наприклад, є вказівка закупити обладнання певного виробника для цього прописують дискримінаційні вимоги, які дозволяють відсіяти інших учасників. Так, це порушення Закону, але завдання керівника виконано.

Стосовно Борислава. У цього замовника теж специфічна ситуація, бо закупівель вони проводять небагато і зараз у нас якраз почався перший такий досвід спілкування, пробуємо провести перші торги на реконструкцію вулиці Дрогобицької вартістю більше 10 мільйонів гривень. Зараз це вже буде друга спроба і ми постараємось зробити все для того, щоб вона відбулася. Припускаю, що перші торги були не проведені, через допущені помилки у підготовці тендерної документації і замовник вирішив не ризикувати. За час нашої недовгої співпраці з Бориславом, я також помітив, що в замовника є фірма-улюбленець, яка виконує багато замовлень від міста. Наприклад, щодо каналізування вулиць у місті –  це ПП «Мажор». Можливо, таких підрядників навіть декілька, але факт очевидний – знайомим фірмам віддають найбільше прямих замовлень. Це ілюструє хворобливий процес освоєння бюджетних коштів, з яким ми постійно боремося.

Щодо замовника з Трускавця, то ми лише починаємо свою співпрацю. Помітив дивну річ, що розпорядники в своїй структурі, тобто в міській раді взагалі не спілкуються. Наші партнери, Управління ЖКГ і будівництва Трускавця, взагалі нічого не знають про закупівлі сусіднього відділу освіти. Зараз їхня система дуже схожа на ту, яка колись була у Львівській міськраді, коли я лише починав там працювати у 2007 році. Кожен сам за себе. В тебе є завдання, в тебе є бюджетні кошти, які потрібно освоїти і ти собі даєш раду в міру своїх знань, навиків, хитрощів також. Я спробую зробити так, щоб Управління ЖКГ і будівництва Трускавецької міської ради стало прикладом для інших замовників, щоб телефонували за порадою не до мене як експерта, а до них, як до колег.

Успішний кейс

Наша співпраця з партнерами нарешті почала давати свої результати. Ось одна з історій, яка трапилась у Департаменті міського господарства Дрогобицької міської ради. До того, як ми почали співпрацювати, у березні цього року замовник хотів купити установку “MADPATCHER” для ямкового ремонту доріг. Тоді на закупівлю прийшло лише двоє учасників, які пропонували не зовсім те, що потрібно. Але проблема була не в самих пропозиціях учасників, адже відповідно до якісних і кількісних характеристик все було правильно. Помилку допустив сам замовник, адже в описі товару зазначив такі характеристики, які йому зовсім не підходили, але в той же час ідеально співпадали з тим, що пропонували учасники - техніку білоруського виробництва. Маю підозри, що тендерну документацію просто скопіювали від іншого бюджетного розпорядника. Замовник відмінив торги. У повідомлені про відміну йдеться про “неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель”. 

Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради спробував схитрити і вирішив “не пустити” на закупівлю учасників, які пропонують білоруську техніку. Попередньо у вимогах прописали пункт про “географічне розташування учасника”. Це звісно ж дискримінаційна вимога, яка могла спричинити проблеми, як замовнику, так і потенційним учасникам. Вихід з цієї ситуації був. Дуже логічний і єдиний правильний - не лінуватись, детально та чітко прописати характеристики товару, щоб купити те, що потрібно. Ми деякий час попрацювали над тендерною документацією замовника, детально та чітко все прописали, і як результат - через місяць Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради купив техніку, яка повністю його влаштувала, не порушуючи жодної норми Закону.

Про контроль

Замовники почали відчувати контроль з нашого боку. Вони розуміють, що якщо ми вже помітили їхні порушення, а вони й надалі ігноруватимуть наші вказівки, то наслідки будуть невтішні. І вже тоді спілкування відбуватиметься не зі мною по телефону, а вже з іншими контролюючими органами. Зараз ми найбільше акцентуємо свою увагу на необхідності проведення допорогових закупівель. У Бориславі якраз є з цим проблема, оскільки замовник взагалі не проводить допорогових закупівель. Зараз у них є рішення щодо встановленого порогу на товари та послуги, сподіваюсь, що завдяки нашій співпраці воно також пошириться і на роботи.

Наші регіональні партнери мають стати прикладом для інших замовників й попри всі труднощі, які у них зараз існують, я бачу позитивні результати.

 

 

 



Звіт Рахункової палати про стан публічних закупівель у 2017 році необ’єктивний та непрофесійний

У своїй позиції експерти ТІ й громадські активісти висловлюють сумніви щодо його об’єктивності та неупередженості

27.07.2018 13:36

Полтавська Платформа: місто під контролем

Громадська організація "Полтавська Платформа" об’єднання людей, небайдужих до долі свого міста 

28.06.2018 13:10

Офіс регіонального розвитку: провідники змін

Місією Офісу Регіонального Розвитку є формування відкритого, демократичного, ліберального громадянського суспільства в Україні

21.06.2018 18:15

Мережа ЛЖВ: моніторинг медичних закупівель

6 представників регіональних відділень Мережі ЛЖВ є членами DOZORRO Спільноти

31.05.2018 17:08

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання