Замість нарікати на темряву - краще змусити ЖЕК запалити світло

03.04.2017 14:26

Слабке освітлення - на руку грабіжникам, котрі очікують громадян в під’їздах. Раніше була також прикмета — немає світла на поверсі, то значить, що готують напад на когось, або пограбування хати. З нинішнім розгулом криміналітету така ситуація може повторитися. Але, не поспішайте телефонувати 102, якщо у вас немає світла в під'їзді. Можливо, лампочки перегоріли, а ЖЕК лінується їх міняти?

Оболонський район. Періодично перегорають лампочки і Олексій постійно купує їх за свій рахунок. Але “економки” — крадуть. Звичайні — або швидко перегорають, або, теж, до вечора кудись зникають. Одного разу Олексій задумав експеримент. Вирішив не замінювати перегорілі лампи, а перевірити чи поскаржаться на темноту сусіди? Можливо, сусіди навіть замінять освітлення у під’їзді? Результат був очікуваний. Два місяці перший поверх був у темноті. За цей час сусіди встигли сильно впасти зі сходів, бо не побачили сходів, але і це не змусило їх діяти. Ніхто нікуди не скаржився, ніхто не купував і не вкручував лампи. Чи має ЖЕК міняти лампочки? Чи закуповує їх місто? Давайте, розбиратися.

В Києві кожен будинок обслуговує або ЖЕК або ОСББ. Відповідні працівники цих структур і мають обслуговувати та слідкувати за освітленням під’їздів. Якщо з ОСББ більш менш все просто, то працівники ЖЕКу, як правило не дуже сильно опікуються своїми будинками.

Відповідно до ДБН В2.5-28-2006 , додатку Ж, рекомендовані рівні освітленості для місць загального користування жилих будинків не менше 20 л., тобто приблизно має ставитися 20- ватні лампочки накалювання на 20 метровий сходовий майданчик.

Чи закуповуються лампочки в під'їзди?

Так закуповуються Так відповідно до даних ProZorro, лише на під’їзди Дарницького району закупили 7800 40 Вт ламп, що дозволить з нуля освітити хоча б 130 хрущовок, у яких є 12 під’їздів. Непогано, правда?

В Подільському районі оголосили закупівлю на 10 тисяч ламп розжарювання на суму 50 тисяч гривень. Виграла фірма, яка запропонувала 37 тисяч гривень. До речі, ця фірма виграла і тендер в Дарницькому районі. Як бачимо, один район закуповує лампи по 3,12 грн, а інший – ті самі за 3,75 грн.

Що по цінам?

Як бачимо, лише в двох районах Києва ламп розжарювання куплено майже 18 тисяч на суму більш ніж як на 66 тисяч гривень. Завдяки ProZorro, бюджет Києва зекономив близько 28400 тисяч гривень лише по двом районам. Ситуація в інших районах аналогічна. На базарі, 40 вт, лампа коштує від 4 до 5 гривень в залежності від продавця і вміння торгуватися. Тобто, по Подільському і Дарницькому районах лампи закупили нижче ринкових цін. Якщо у вашому районі закупили лампи розжарювання дорожче ніж на ринку – пишіть нам.

Скільки з них дійсно вкрутили?

Лампи закуповують, але у під’їзді все одно темно? Причин може бути декілька. Перша з них – недобросовісні працівники забирають лампочки собі або перепродають на ринок. З одного боку, цілком логічний наслідок умов закупілі. Адже замовник не вимагає на них гарантії щодо часу роботи, а отже спокійно можна фіктивно змінювати лампочки, розказуючи що вони постійно перегорають.

Друга причина, яка стосується, здебільшого енергозберігаючих лампочок – їх крадуть самі мешканці. Я поспілкувався з одним електриком в ЖЕКу, який пояснив, що Київ почав закуповувати і “економки”. Але жителі квартир їх викручують. А чому б і ні? «Все вокруг колхлозное, все вокруг мое». У зв’язку з тим, що крадіжка навіть енергозберігаючої лампочки не є кримінальним злочином, то робітники ЖЕКу навіть не звертаються до правоохоронних органів з заявами. Хоча статистика не тішить. В цьому році вкрали близько 80% економних лапм, які придбали за кошти громади. Як цьому завадити? Можна трохи “зіпсувати” лампи – обмальовувати їх так, щоб соромно було додому поставити, а для під’їзду - нормально. Зі свого досвіду, скажу, що у мене лише одна лампочка з під’їзду пропала безслідно, а інші уже по три роки світять.

Олексію, ж про якого я писав на початку, врешті, набридло ходити з ліхтариком і він знову вкрутив лампочки. Але чи це правильний вибір відповідального громадянина? Можливо, краще змусити робити свою роботу тих, кому за це платять гроші?

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Обрізання сухого. Вигідний, але чи прозорий бізнес?

Щороку сухі та аварійні дерева приносять біди. То лінії електропередач обірвуть, то машину потрощать, а то і на голову людині дерево упаде. Відповідно до правил благоустрою, місцеві ради мають робити обрізання аварійних дерев. Чи виділяють на це кошти і що робити, коли ви побачили аварійне дерево — читайте далі.

24.07.2017 15:22

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання