Засоби індивідуального заробітку

18.06.2020 21:50

У березні, з оголошенням карантину почався ажіотаж на ринку засобів індивідуального захисту. Ціни на дезінфекційні засоби, маски різко пішли вгору, а самі товари на місцях ставали дефіцитом. Особливо непросто стало забезпечувати засобами індивідуального захисту працівників на великих підприємствах, де респіратори, маски, деззасоби потрібно було терміново закуповувати у великих обсягах. Кожен давав собі раду як міг.

Так, на Южно-Українській АЕС почали самостійно шити маски. На початку квітня для цього залучили 8 працівниць швейного цеху Палацу культури «Енергетик» та 3 швачки цеху дезактивації атомної станції. Усі разом вони виготовляли 300 масок на день для забезпечення захисту працівників станції.

А ще намагалися знайти маски будь-де, закуповуючи дрібними партіями. Яскраво описана історія закупівлі масок в одній із новин на сайті АЕС:

«… Долучаються до спільної справи й окремі працівники. Інженер управління виробничо-технічної комплектації ЮУАЕС, перебуваючи у відрядженні в Миколаєві, випадково став свідком реалізації масок через торговельну мережу. Він повідомив до відділу охорони здоров’я ЮУАЕС і профкому. Рахунки були негайно оплачені й на ЮУАЕС уже 6 квітня очікують партію тришарових медичних масок у кількості 1000 штук.»

Приблизно тоді ж адміністрація Южно-Української АЕС виділила кошти на закупівлю великої партії одноразових захисних масок. 7 квітня тендерний комітет оприлюднив у річному плані закупівель на сайті Prozorro інформацію про закупівлю 200 тисяч масок. Згідно з умовами закупівлі поставка товару мала бути здійснена до 20 квітня.

Закупівлю зі зрозумілих причин проводили без оголошення відкритих торгів і в скорочені терміни, на підставі постанови Кабміну № 255. Тому вибір постачальника здійснювали поза системою Prozorro. Однак тендерний комітет визначив список документів, які повинен був надати потенційний постачальник у складі комерційної пропозиції. Зокрема, обов’язково потрібно було подати сертифікат якості або відповідності, якщо пропоновані маски були іноземного виробництва (ультразвукового методу виготовлення).

Уже через тиждень після оголошення закупівлі, 14 квітня, замовник оприлюднив договір про закупівлю «масок тришарових захисних на гумці». Контракт уклали з ТОВ «Пілтекс», його вартість склала трохи більше 4 мільйонів гривень. 

Фірма «Пілтекс» зареєстрована в Києві у вересні 2019 року. Її власник і директор — громадянин Російської Федерації Дмитро Терехін. Судячи з даних на Prozorro, для ТОВ «Пілтекс» це єдина публічна закупівля на постачання масок. З моменту створення фірма виграла 5 тендерів і уклала договорів на 5,6 млн гривень (без урахування 4 млн гривень за маски) на постачання спеціального робочого одягу, взуття та інших текстильних виробів. Усі договори — з Южно-Українською АЕС. До слова, з документів, які ТОВ «Пілтекс» подавало для участі в тендерах, випливає, що фірма не має власного виробництва, а лише постачає товари інших виробників для станції.

Згідно з умовами договору, ціна за одну маску склала 20,28 грн разом із ПДВ. Така ціна дещо насторожила нас, адже в аптеках та магазинах уже на той час можна було купити маски дешевше. Єдиним поясненням ще могло бути те, що закуповували велику партію засобів, а отже, не кожен постачальник зміг би в такий короткий термін доставити 200 тисяч масок на підприємство.

Проте й це пояснення не знайшло підтвердження. Ми порівняли ціни на маски у великих закупівлях і виявили, що, наприклад, Департамент патрульної поліції в м. Київ 16 квітня закупив 100 тисяч тришарових масок за ціною 12 грн/шт., а ПАТ «ЗАПОРІЖЖЯОБЛЕНЕРГО» 7 квітня купило 158 тисяч масок за ціною 11,30 грн/шт.

Щоб з’ясувати причину такої високої ціни на маски, ми звернулися до адміністрації Южно-Української АЕС із проханням надати копії сертифікатів якості або відповідності на запропоновані ТОВ «Пілтекс» маски, проте отримали відмову. Керівництво зіслалося на неможливість надіслати копії сертифікатів, оскільки ці документи «зберігаються як невід’ємна частина документу «Справа-продукції» вхідного контролю», і порадило звернутися до постачальника.Відтак ми звернулися з аналогічним проханням до ТОВ «Пілтекс», проте фірма двічі проігнорувала запит, тому сертифікату якості ми так і не отримали. Так само ТОВ «Пілтекс» відмовилося поснити, чому вартість їхніх тришарових масок удвічі дорожча за маски інших постачальників.З договору про закупівлю відомо, що маски — китайського виробництва. Як повідомили в Южно-Українській АЕС, замовник здійснював закупівлю на умові повної передоплати. Також бачимо, що термін доставки в договорі змінився порівняно з тим, який був визначений у оголошенні. Замість 20 квітня в договорі вже зазначено «15 днів після передоплати». Станція таки отримала маски: перша партія (100000 шт.) надійшла 5 травня, друга половина замовлення прибула 7 травня. А вже наприкінці місяця на фейсбук-сторінці Южно-Української АЕС з’явилися фото працівників у нових китайських медичних масках.

Фото із сайту ВП ЮУАЕС

Цікаво, що схожі захисні маски почали масово з’являтися на українському ринку на початку травня після відомих авіапоставок із Китаю. А ціна масок у цей період значно знизилася й не перевищувала 10 гривень. До прикладу, з початку травня в одному популярному супермаркеті можна було вільно купити блакитні китайські маски по 425 грн за 50 штук, тобто одна маска коштувала 8,50 грн.

Нам вдалося взяти коментар із приводу цієї закупівлі в заступника генерального директора із забезпечення виробництва Андрія Петрука. За його словами, тендерний комітет розіслав запити до різних підприємств щодо можливості поставити на станцію захисні маски. Проте більшість із них не могли підтвердити належну якість пропонованого відповідними сертифікатами. Ба більше, деякі підприємці пропонували дешеві маски сумнівного походження й без будь-якого підтвердження якості товару. А ті постачальники, які мали всю необхідну документацію на засоби захисту, не могли продати достатньої кількості товару. Зрештою, єдиним підприємством, яке мало сертифікати якості на захисні маски й пообіцяло вчасну поставку замовлення в повному обсязі, виявилося ТОВ «Пілтекс».

Отак на Южно-Українській АЕС склалася не найкраща ситуація, коли в найважчі карантинні дні квітня (станом на 4 травня було підтверджено 12 випадків COVID-19 серед персоналу) частина робітників станції працювали в саморобних масках. А вже коли пік карантину пішов на спад, і на ринку масово з’явилися засоби індивідуального захисту, підприємство отримало велику партію китайських захисних масок, за яку ймовірно ймовірно переплатило. Як з’ясувалося вже під час підготовки матеріалу, правоохоронні органи почали перевірку цієї закупівлі. Ми будемо далі стежити за розвитком подій навколо ситуації з масками.


Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Лінезолід

У закупівлях переважають препарати українського виробництва.

23.10.2020 16:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: противірусний засіб Озельтамівір

Агентство ефективних рішень проаналізувало закупівлі ліків з діючою речовиною озельтамівіром.

27.08.2020 17:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Меропенем

Агентство ефективних рішень проаналізувало закупівлі ліків з діючою речовиною меропенемом.

25.07.2020 13:00

Один постачальник — різні ціни

Як лабораторії і лікарні закуповують реагенти для ПЛР-тестів.

17.04.2020 15:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання