Зробімо стоки прозорішими

05.05.2017 16:58

Протягом декількох останніх років, жителі київської “хрущовки” по вулиці Юності, кожного разу, коли йшов дощ, потерпали від калюжі, хоча вона мала стікати у каналізацію. Звернення на гарячу лінію 1551 дало ефект - ЖЕК склав дефектний акт та зробив ремонт. “Перемога!”, подумали жителі будинку, але виявилося не все так просто. Ремонт зробили препаскудно, проблема восени повторилася - калюжа продовжувала заливати двір. Жителі надіслали скаргу на 1551, з проханням переробити каналізацію по гарантії, і - вуаля! - виконавець послуги безкоштовно для бюджету переробив каналізацію.

Причин, через які не працює вулична каналізація, може бути декілька: від перелому труби до банального забиття сміттям каналізації. Що ж робити, куди скаржитися, і головне: як вам у цьому може допомогти ProZorro, розкажу далі.

Як діяти, коли щороку після дощів вода на подвір'ї не стікає в каналізацію, а залишається на поверхні, утворюючи одну велику, або десятки маленьких калюж?

Спершу залишити скаргу на урядовий контактний центр, з проханням скласти дефектний акт та надати вам його копію. Після чого цей дефектний акт обслуговуюча контора надсилає фактичним замовникам робіт, які, по мірі виділених з бюджету коштів, організовують закупівлю робіт з ремонту чи прочищення каналізації.

Після відповіді Вам, варто заходити на prozorro.gov.ua та дивитеся, чи оголошена закупівля робіт та які строки виконання. Ремонт каналізації, також може бути включений в капітальний ремонт прибудинкової території.

Якщо ж вам відмовили, або сказали, що коштів недостатньо — варто використати місцевого депутата. (Якщо його не використовувати, то нащо його обирали?). Берете копію дефектного акту та йдете вимагати вжиття депутатських заходів: звернень та корегування поадресних ремонтних робіт, внесучи туди ваш будинок.

Буває таке, що на папері ремонт зробили, а насправді ні. Що ж тоді? Заходите на ProZorro, вбиваєте вашу адресу і дивитеся. Якщо по документах ремонти проведено, але ви цього не бачили і не відчуваєте — пишіть відгук на DoZorro. Ми цим займемось (також варто написати заяву в поліцію).

Як розповіли в громадській ініціативі “Антикорупційний штаб”, який займається контролем ремонтів, виконаних за бюджетні кошти:

“Найбільші складнощі викликають з моніторингом виконання робіт на об'єктах, доступ до яких обмежений. Наприклад, дахи, електрощитові, каналізація. Прийти на місце і на власні очі оцінити результати ремонту каналізації неможливо, адже прямого доступу до об’єкту просто немає” - розповіла Галина Янченко.

В місті Кам'янському на прочищення та ремонт труб каналізаційної системи у 2017 році уклали договорів на 553 тисячі гривень, що становить майже 1%, від загальних грошей на ЖКГ.

Разом з тим, у договорі між КП Кам'янської міськради та виконавцем, не вказано відповідальність виконавця за неякісну роботу:

Київська влада виділяє куди більші кошти на ремонт каналізаціїйних мереж прибудинкових територій. Для скарг на стан каналізації, варто використовувати номер 1551. Разом з тим, в Києві гарантується робота каналізації протягом 5 років після ремонту:

Що це означає для вас?

Наприклад, каналізацію відремонтували. Ви навіть це бачили: робітники розривали котловани, клали труби, загалом щось робили. Але потім знову, як тільки дощ — каналізація не збирає воду. Що робити у такому випадку? Заходите на ProZorro, дивитеся заключений договір на ремонтні роботи. В ньому дивитеся гарантійний термін,і якщо він не закінчився - надсилаєте скаргу на урядовий контакт центр з проханням скласти дефектний акт і зобов'язати виконавця провести гарантійні роботи.

Контролюйте чиновників і все буде ProZorro!



Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

Закупівлі в пожежному порядку

Більше року тому прес-служба ДСНС заявила про перемогу - на закупці 98 машин зекономили біля 25 млн. гривень. Здається, ж все добре і перемога очевидна, але чи все так гладко? Як взагалі закуповуються пожежні машини та чи є якісь проблеми з цим?

21.09.2017 02:15

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання