Зробімо стоки прозорішими

05.05.2017 16:58

Протягом декількох останніх років, жителі київської “хрущовки” по вулиці Юності, кожного разу, коли йшов дощ, потерпали від калюжі, хоча вона мала стікати у каналізацію. Звернення на гарячу лінію 1551 дало ефект - ЖЕК склав дефектний акт та зробив ремонт. “Перемога!”, подумали жителі будинку, але виявилося не все так просто. Ремонт зробили препаскудно, проблема восени повторилася - калюжа продовжувала заливати двір. Жителі надіслали скаргу на 1551, з проханням переробити каналізацію по гарантії, і - вуаля! - виконавець послуги безкоштовно для бюджету переробив каналізацію.

Причин, через які не працює вулична каналізація, може бути декілька: від перелому труби до банального забиття сміттям каналізації. Що ж робити, куди скаржитися, і головне: як вам у цьому може допомогти ProZorro, розкажу далі.

Як діяти, коли щороку після дощів вода на подвір'ї не стікає в каналізацію, а залишається на поверхні, утворюючи одну велику, або десятки маленьких калюж?

Спершу залишити скаргу на урядовий контактний центр, з проханням скласти дефектний акт та надати вам його копію. Після чого цей дефектний акт обслуговуюча контора надсилає фактичним замовникам робіт, які, по мірі виділених з бюджету коштів, організовують закупівлю робіт з ремонту чи прочищення каналізації.

Після відповіді Вам, варто заходити на prozorro.gov.ua та дивитеся, чи оголошена закупівля робіт та які строки виконання. Ремонт каналізації, також може бути включений в капітальний ремонт прибудинкової території.

Якщо ж вам відмовили, або сказали, що коштів недостатньо — варто використати місцевого депутата. (Якщо його не використовувати, то нащо його обирали?). Берете копію дефектного акту та йдете вимагати вжиття депутатських заходів: звернень та корегування поадресних ремонтних робіт, внесучи туди ваш будинок.

Буває таке, що на папері ремонт зробили, а насправді ні. Що ж тоді? Заходите на ProZorro, вбиваєте вашу адресу і дивитеся. Якщо по документах ремонти проведено, але ви цього не бачили і не відчуваєте — пишіть відгук на DoZorro. Ми цим займемось (також варто написати заяву в поліцію).

Як розповіли в громадській ініціативі “Антикорупційний штаб”, який займається контролем ремонтів, виконаних за бюджетні кошти:

“Найбільші складнощі викликають з моніторингом виконання робіт на об'єктах, доступ до яких обмежений. Наприклад, дахи, електрощитові, каналізація. Прийти на місце і на власні очі оцінити результати ремонту каналізації неможливо, адже прямого доступу до об’єкту просто немає” - розповіла Галина Янченко.

В місті Кам'янському на прочищення та ремонт труб каналізаційної системи у 2017 році уклали договорів на 553 тисячі гривень, що становить майже 1%, від загальних грошей на ЖКГ.

Разом з тим, у договорі між КП Кам'янської міськради та виконавцем, не вказано відповідальність виконавця за неякісну роботу:

Київська влада виділяє куди більші кошти на ремонт каналізаціїйних мереж прибудинкових територій. Для скарг на стан каналізації, варто використовувати номер 1551. Разом з тим, в Києві гарантується робота каналізації протягом 5 років після ремонту:

Що це означає для вас?

Наприклад, каналізацію відремонтували. Ви навіть це бачили: робітники розривали котловани, клали труби, загалом щось робили. Але потім знову, як тільки дощ — каналізація не збирає воду. Що робити у такому випадку? Заходите на ProZorro, дивитеся заключений договір на ремонтні роботи. В ньому дивитеся гарантійний термін,і якщо він не закінчився - надсилаєте скаргу на урядовий контакт центр з проханням скласти дефектний акт і зобов'язати виконавця провести гарантійні роботи.

Контролюйте чиновників і все буде ProZorro!



Децентралізовані закупівлі по-ірпінськи

Після початку дії децентралізації більшість міських (районних) та сільських бюджетів отримали в рази більше коштів, ніж за декілька минулих років. Місцеві чиновники кинулися їх одразу використовувати (хоча деякі голови чомусь зберігають кошти на депозитних рахунках). Чи успішно освоюються кошти можна подивитися проїхавши невеличкими містами і селами.

08.09.2017 19:27

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання