Антикорупційний штаб: перевіряє обіцянки можновладців

14.06.2018 13:59

 «Антикорупційний штаб» – громадська організація, яка була створена влітку 2014 року. Метою діяльності організації є подолання корупції шляхом сприяння системним змінам, спрямованим на підвищення сучасності, доброчесності та професійності державної служби. За період свого існування, команда “Антикорупційного штабу” створила декілька корисних інноваційних інструментів:

1. “Приховані інтереси” –  база даних усіх фірм, пов’язаних з депутатами та топ-чиновникам. Дані можна з легкістю аналізувати через зручний пошук за ПІБ чиновника, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії. Функція “автоматичний аналізатор” протягом кількох секунд знайде збіг між базою даних та змістом завантаженого документу, наприклад, порядком денним або стенограмою засідання, тендерною документацією. База включає понад 1100 фігурантів та 4600 пов’язаних з ними компанії.

2. "Держслужбовець Тарас" - чат-бот, створений, щоб спростити процес заповнення електронних декларацій та зменшити кількість помилок, які роблять декларанти у процесі звітування. Чат-бот "Держслужбовець Тарас" надає покрокову інструкцію з заповнення е-декларації, надсилає нагадування про терміни їх подачі, шляхи отримання й уточнення інформації, необхідної для заповнення документа.

3. Антикорупційна карта ремонтів онлайн-мапа, за допомогою якої можна стежити за ремонтними роботами, що ведуться за бюджетний кошт. Антикорупційна карта ремонтів працює в Києві, Харкові та Одесі та включає майже 9 тис. об’єктів на суму 4,5 млрд. гривень. Завдяки коментуванню на сайті карти, "Антикорупційний штаб" регулярно отримує сотні повідомлень про невиконання та неякісне виконання ремонтів.

Варто зазначити, що в травні 2018 року ГО “Антикорупційний штаб” долучилась до DOZORRO Спільноти та розпочала активну співпрацю з моніторингу та оскарженню публічних закупівель. У цьому допомагає власний досвід. Лише за 2017 рік ГО “Антикорупційний штаб” було оскаржено 15 закупівель за результатами укладених договорів на чверть мільярда гривень. З них на 223 млн. грн. закупівель  контролюючі та правоохоронні органи розпочали перевірки, в результаті чого було збережено 114 тис. гривень.

Ремонти у Києві

У березні цього року до команди "Антикорупційного штабу" звернулись мешканці одного з будинків в Києві з повідомленням, що на Антикорупційній карті ремонтів видно, що на ремонт будинку, в якому вони проживають, було заплановано виділити 126 тис. гривень, а по факту – ніякого ремонту проведено не було. 

Виявлилось, що у 2016 році між КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району міста Києва" та ТОВ «Золотоворітська» було укладено договір підряду на капітальний ремонт інженерних мереж житлового будинку по вул. Туполєва, 16-Г. Як зазначено в актах виконаних робіт і Програмі економічного і соціального розвитку м. Києва за 2016 рік, за ремонт було сплачено 98 тис. грн. Проте, акт обстеження будинку засвідчує, що по факту ремонт ніхто не проводив. 

Таким чином, невиконання робіт призвело до розтрати бюджетних коштів. Такі дії мають ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 191 КК України.

Після розмови, яка відбулася 13 квітня, між експертом Антикорупційнійного штабу з замовником щодо виконаних робіт справа зрушила з мертвої точки. А з 16 квітня, за інформацією мешканців будинку, розпочались активні дії щодо заміни інженерних мереж.

Команда антикорівців звернулась до поліції Шевченківського району, яка відкрила кримінальне провадження та розпочала відповідні слідчі дії.



Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

Нова історія про вдосконалення публічних закупівель у Полтавському регіоні

13.08.2018 12:04

Як це працює або робота координатора DOZORRO у Львівській області

“Замовники мають в себе повірити і освоїти ті навички, які допоможуть їм провести будь-які торги” - Мирослав Сімка

22.06.2018 12:14

"Громадський контроль": розвиток громадянського суспільства

“ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ” - це незалежне об'єднання борців проти корупції і зловживань влади

07.06.2018 16:11

«Центр медіарозслідувань «Прозоро»: викриває корупційні схеми

У червні 2017 року ГО «Центр медіарозслідувань «Прозоро» долучилась до DOZORRO-спільноти

17.05.2018 14:16

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання