Боротьба зі змовами на тендерах Укрзалізниці: досвід ZБК

11.12.2020 13:00

Щодня філії, підпорядковані Укрзалізниці, проводять закупівлі, у яких можна простежити пряму чи завуальовану змову між учасниками. Це призводить до відсутності «живої» конкуренції, яка б неодмінно вплинула на зниження вартості товару чи послуг. 

Хоча медіапроєкт «Zалізниця без корупції» у вересні зупинився, сама громадська організація продовжує свою діяльність. І за час існування ми надіслали сотні листів до Антимонопольного комітету України про змови на тендерах. У відповідь АМКУ одразу запевняє нас, що дослідить порушення, яке ми виявили. І тримає слово. Щоправда результат варто чекати тільки через рік, а то й два.

Час для маневру

За цей час компанії, які порушували законодавство, можуть оголосити себе банкрутами та перейти у стан припинення діяльності. Наприклад, так вчинили ТОВ “НВП “Ріст” та ТОВ “НВО “МДС”. Ці фірми у 2017-му році пропонували залізниці 150 комплектів туалетів пасажирського вагону по 1,08 млн грн. А виробником у обох пропозиціях значилось ТОВ «НВП «Ріст». Коли АМКУ наклав штраф на фірми у понад 2 млн грн, вони поспіхом завершили свою діяльність.

У 2020 році на обох учасників наклали ще один штраф, проте виплачувати його вже немає кому.

Отже, довготривалі процеси перевірки порушень АМКУ дають час для маневру нечесним на руку фірмам.

Завуальовані змови

Також існують завуальовані змови між учасниками. Щоб їх викрити, потрібно дослідити їхні історії участі в державних тендерах та проаналізувати всю документацію цих закупівель. 

Наприклад, одного разу у такий спосіб ми виявили одних і тих же робітників у двох фірмах-конкурентах. Предметом закупівлі було будівництво модульної котельні для спортивного комплексу «Локомотив» в місті Лиман Донецької області за 8,5 млн. грн. У тендері конкурували земляки зі Слов’янська: ФОП Черьомушкина Наталя Сергіївна та ТОВ "БСМ БУДІВНИЦТВО". Через відсутність здорової конкуренції зниження початкових пропозицій не відбувалось, тому економія за цією закупівлею склала лише 0,8%.

У наданих довідках про наявність кваліфікованого персоналу обидва учасники вказали списки працівників з двома однаковими іменами: Самойлов Денис Дмитрович та Ручка Олександр Валентинович.

Проте проблема не тільки в тому, що змови існують. Часто їх толерує керівництво Укрзалізниці. Узгоджені дії в закупівлях проходять за їх мовчазної згоди, а в деяких випадках  — і прямого лобіювання. Яскравий приклад — низка кримінальних справ стосовно ТОП-менеджерів АТ “Укрзалізниця” та понад 100 кримінальних проваджень щодо зловживання службовим становищем

Успішний кейс

Але не завжди порушникам вдається уникнути покарання. 29 жовтня на сайті АМКУ опублікували рішення стосовно розгляду матеріалів справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА», ТОВ «РЄТЕК», ТОВ «ТРАНСПОРТНІ ІНВЕСТИЦІЇ» і ТОВ ФІРМА «ІНТЕРВТОРПРОМ». Фірми працювали в тандемі під час постачання залізничних колес та комплектуючих до них. Подавали документи однакового змісту та з одного IP, представляли одного виробника та навіть мали одних працівників. У більшості випадків переможцем ставало ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА», пов'язане з олігархом Віктором Пінчуком.
У далекому 2018 році наша громадська організація та Центр протидії корупції направили звернення до АМКУ стосовно цих порушень. АМКУ їх підвердив і наклав штрафи на фіктивних конкурентів.  

У нашій роботі головне — систематичність і наполегливість. Лише за жовтень ми направили понад 20 звернень до Антимонопольного комітету України з виявленими порушеннями, щодо вчинення антиконкурентних узгоджених дій в закупівлях Укрзалізниці. І не збираємося на цьому зупинятися. 

Кадри вирішують усе

Попередній конкурс на голову правління Укрзалізниці, проведення якого придбала УЗ, тривав довше, ніж обраний очільник пропрацював на посаді.

23.06.2021 20:45

Навіщо учасникам лишати відгуки про закупівлі на DOZORRO

Як відгук допоміг запобігти порушенню на закупівлі Укрзалізниці.

05.05.2021 14:00

Як Укрзалізниця ремонтується у колишньої Академії елегантних манер

Хто сказав, що в Укрзалізниці немає грошей? Останнім часом обслуговування рухомого складу переходить від профільних підприємств, які входять у залізничну структуру, до приватних рук. Ми вирішили простежити, як Укрзалізниця ремонує рухомий склад та куди спрямовує свої кошти. 

12.02.2021 13:30

Подарунки, квіти й годинники з логотипом: неочікувані закупівлі Укрзалізниці

Попри кризовий стан Укрзалізниці, у 2020 році її філія витрачала мільйони гривень на закупівлях, які аж ніяк не стосуються основної діяльності компанії. 

11.01.2021 19:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання