Кадри вирішують усе

23.06.2021 20:45

Нещодавно Укрзалізниця оголосила закупівлю послуг на підбір кандидатур на голову правління найбільшого державного підприємства. Її очікувана вартість становить 979 тис. грн. Поки що функції очільника УЗ виконує член правління Іван Юрик, який вже вдруге на цій посаді, а загалом через кабінет голови правління за останні 6 років пройшло аж 7 людей.

За тиждень до оголошення цієї закупівлі опублікували ще один, подібний тендер — на послуги з відбору члена правління. Його очікувана вартість майже така сама, 960 тис. грн.

Правління Укрзалізниці - це виконавчий орган підприємства, воно керує його поточною діяльністю. Поки всі попередні зміни керівництва компанії так і не призвели до особливих успіхів у очищенні її від корупції. Адже чого тільки варті останні резонансні обшуки НАБУ та САП в клінічних лікарнях Укрзалізниці.

Чи допоможуть нові закупівлі кадрових послуг підібрати чесних і незаангажованих людей, які будуть зацікавлені у розвитку компанії та впроваджуватимуть якісні зміни? Питання складне, але з огляду на попередній досвід УЗ, відповідь Zалізниці без корупції буде радше негативною.

Попередній очільник Володимир Жмак став першим головою правління, якого обирали на конкурсній основі. Відбором його кандидатури займалось представництво міжнародної компанії Boyden. Тоді послуги з підбору управлінського персоналу коштували залізниці 837,5 тис. грн. Щоправда, закупівля пройшла як звіт про укладений договір і жодного інформаційного документу на Prozorro немає. Тож важко зрозуміти, чим керувалася кадрова компанія, і на яких умовах вона відбирала кандидатів.

Тоді ж було чимало розмов про проведення відкритого та незалежного конкурсу. Проте ніякої інформації про кандидатів ми так і не отримали. Ба більше, голову правління обирали без залучення громадськості та незалежних організацій. Про це Zалізниця без корупції неодноразово наголошувала у піврічних звітах керівництву Укрзалізниці, Міністерства інфраструктури, Офісу президента та Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури. 

Цей конкурс тривав цілих 7 місяців, але на жаль, переможець пан Жмак не встиг чимось запам’ятатись. Адже він обіймав свою посаду лише півроку — на початку березня Кабінет Міністрів підтримав дострокове припинення повноважень голови правління Укрзалізниці. Тож тривалість конкурсу перевищила тривалість роботи обраного переможця. 

Цього разу залізниця проводить конкурсні торги, тож ми можемо ознайомитись з умовами договору. Вони доволі передбачувані. Судячи з технічної специфікації, кадрова компанія зробить попередній відбір кандидатів і передасть матеріали  представникам Укрзалізниці, які, своєю чергою, вже й обиратимуть голову правління.

У тендерній документації вказано, що виконавець зобов’язаний керуватися вимогами та кваліфікаційними критеріями до кандидатів, які надає замовник, і затвердженим Укрзалізницею Порядком відбору кандидатів на посади голови, його заступників та членів правління акціонерного товариства «Українська залізниця». Сам же фінальний відбір та погодження кандидатів буде проходити з представниками УЗ, без залучення громадськості чи експертів ззовні. Тому про жоден незалежний конкурс знову не йдеться. 

За таких умов, функції відбору кандидатів можна було б покласти на співробітників відділу кадрів, які є в кожному структурному підрозділі Укрзалізниці. Звісно, у такому випадку неможливо було б говорити про відкриті конкурси та незалежний відбір кандидатів, які, втім, у поточному вигляді поки не дають результатів. 

Тому першочерговий виклик, із яким має впоратися Уряд і управління Укрзалізниці — це готовність до прозорого процесу призначення і звільнення топ-менеджерів. 

Адже коли громадськості відомі кандидати та принципи їх відбору, коли всім зрозуміло, які задачі і функції виконує топ-менеджер і від якого результату буде залежати його кар’єра — тільки тоді наступить час, коли купити посаду в Укрзалізниці буде неможливо, а вище керівництво компанії дбатиме про свою репутацію і успіхи залізниці. 

Навіщо учасникам лишати відгуки про закупівлі на DOZORRO

Як відгук допоміг запобігти порушенню на закупівлі Укрзалізниці.

05.05.2021 14:00

Як Укрзалізниця ремонтується у колишньої Академії елегантних манер

Хто сказав, що в Укрзалізниці немає грошей? Останнім часом обслуговування рухомого складу переходить від профільних підприємств, які входять у залізничну структуру, до приватних рук. Ми вирішили простежити, як Укрзалізниця ремонує рухомий склад та куди спрямовує свої кошти. 

12.02.2021 13:30

Подарунки, квіти й годинники з логотипом: неочікувані закупівлі Укрзалізниці

Попри кризовий стан Укрзалізниці, у 2020 році її філія витрачала мільйони гривень на закупівлях, які аж ніяк не стосуються основної діяльності компанії. 

11.01.2021 19:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання