Навіщо учасникам лишати відгуки про закупівлі на DOZORRO

05.05.2021 14:00

У нашій діяльності доводиться дуже часто спілкуватись з розчарованими учасниками тендерів Укрзалізниці. Нарікання на несправедливість у залізничних закупівлях стає буденністю, тому розчаровані учасники проходять повз оголошені тендери найбільшого державного підприємства. Це легко відстежити в публічному модулі аналітики. У середньому за 2020 рік у тендерах Укрзалізниці брало участь лише 2,7 учасників. Незначна конкуренція негативно впливає на якість надання послуг та вартість робіт чи товарів.

Розчаровані учасники не хочуть відстоювати свої законні права в АМКУ чи скаржитися аудиторам, бо не довіряють цим органам, чи просто не мають зайвого часу на написання оскаржень. Проте є фірми, які активно користуються таким інструментом, як DOZORRO.

Під час моніторингу тендерів ми виявили цікавий відгук на закупівлю інструментів для паяння та зварювання. У ньому йшлося, що продукція, яку пропонував переможець, не відповідала технічним характеристикам тендерної документації. 

Серія зварювального апарату «Патон» ВДИ-200Р не відповідала низці характеристик, які замовник вказав у своїх вимогах: не збігалися максимальний діючий струм, діаметр електроду та діаметр зварювального дроту. Ба більше, аналогічну пропозицію на попередніх торгах замовник відхилив.

Під технічні характеристики замовника підпадає зварювальний апарат серією вище «Патон» ВДИ-250Р, який відповідно і коштує дорожче.

Отже, замовник знехтував своїми ж критеріями та обрав пропозицію зі зварювальним апаратом з нижчими технічними показниками. Відповідно і пропозиція у конкретного переможця виявилась нижчою, ніж у конкурентів.

Наша громадська організація перевірила цю інформацію, підтвердила її і направила звернення в Держаудитслужбу з проханням провести моніторинг цієї закупівлі.

Відповідь про початок моніторингу не змусила себе довго чекати. Аудитори підтвердили виявлене порушення та зобов’язали замовника розірвати договір, підписаний за результатами тендеру. 

У відповіді до Держаудитслужби замовник продовжив стверджувати про відсутність відхилень від технічних характеристик тендерної документації, проте запевнив, що постачання продукції не було, а термін дії договору якраз сплив.

Замовник звісно цікаво виправдався, однак найголовніше — в результаті відгук на платформі DOZORRO допоміг уникнути грубого порушення в конкретній закупівлі.

Тож, закликаємо всіх учасників користуватися можливостями моніторингового порталу і залишати відгуки про закупівлі, у яких ви берете участь. Це абсолютно безкоштовно, вимагає мінімум зусиль і часто приносить хороші результати. 

Кадри вирішують усе

Попередній конкурс на голову правління Укрзалізниці, проведення якого придбала УЗ, тривав довше, ніж обраний очільник пропрацював на посаді.

23.06.2021 20:45

Як Укрзалізниця ремонтується у колишньої Академії елегантних манер

Хто сказав, що в Укрзалізниці немає грошей? Останнім часом обслуговування рухомого складу переходить від профільних підприємств, які входять у залізничну структуру, до приватних рук. Ми вирішили простежити, як Укрзалізниця ремонує рухомий склад та куди спрямовує свої кошти. 

12.02.2021 13:30

Подарунки, квіти й годинники з логотипом: неочікувані закупівлі Укрзалізниці

Попри кризовий стан Укрзалізниці, у 2020 році її філія витрачала мільйони гривень на закупівлях, які аж ніяк не стосуються основної діяльності компанії. 

11.01.2021 19:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання