Подарунки, квіти й годинники з логотипом: неочікувані закупівлі Укрзалізниці

11.01.2021 19:30

2020 рік видався складним для всіх галузей. Проте АТ «Українська Залізниця» довелося тримати подвійний удар — компанія ще й має величезні борги.  Загалом доходи «Укрзалізниці» зменшилися, а зношення рухомого складу сягає катастрофічних показників (понад 90%). Здавалося б, у пріоритетах компанії має бути тотальна економія фінансових ресурсів та обмеження нецільового використання коштів. 

Проте очевидні речі не помітні з великих кабінетів. Найбільшим замовником нецільових закупівель підприємства стала саме Філія «Центр сервісного забезпечення», яка і займається забезпеченням функціонування адміністрації компанії.

Наприклад, за 2020 рік ця філія витратила понад 800 тис. грн на квіткові букети та композиції з них. На продуктові набори, які використовували як подарунки, пішло ще понад 1,1 млн грн. 

Також філія купувала вартісні книги, такі як: 

  • «Східна мудрість» Лао-цзи (російською мовою) за 8,6 тис. грн
  • «Опис Києва» М. Закревського (російською мовою) за 13,5 тис. грн
  • «Собор святого Князя Володимира» (російською мовою) за 11 тис. грн;
  • «Ілюстрована історія України» М. Грушевського за 7,8 тис. грн;
  • «Україна. Ukraine» А. Івченко за 8,5 тис. грн. 

Майже всі книги ручної роботи, зі шкіряними палітурками. На пів мільйона закупили так звані «VIP-набори» у які входить шкіряне портмоне, ручка фірми Паркер, портативний акумулятор та флеш-накопичувач. Класичним залишилось і придбання подарункових наборів для першокласників на майже 13 млн грн. Ба більше, на самі подарункові коробки та пакети з логотипом Укрзалізниці витратили понад 1 млн грн.

Також філія купувала наручні годинники зі швейцарським механізмом із логотипом Укрзалізниці. За них замовник заплатив майже пів мільйона гривень.

Щороку «Центр сервісного забезпечення» купує прапори та мапи залізниць України — у 2020 році вони обійшлися у 600 тис. грн. 

Для обслуговування акваріумів, які знаходяться в кабінетах керівництва Укрзалізниці, знадобилося приблизно 100 тис. грн. А ось на серветки для побутової техніки та батарейки пішло понад 200 тис. грн. Друк візиток та календариків обійшовся у майже 9 млн грн.

На кадрові послуги виділили ще 1,7 млн грн. На усний та письмовий переклад провели два тендери — їх загальна сума сягнула 5 млн грн. 

Ще на майже 400 тис. грн філія закупила мінеральну воду («Боржомі» та «Моршинську»). І це попри те, що в Укрзалізниці є декілька підприємств, які займаються її виробництвом.

Також понад 600 тис. грн пішли на підтримання технічного стану вертольоту BELL 430. Транспорт належить Укрзалізниці, однак компанія його не використовує. Тож поки користі від витрачених на нього бюджетних коштів не отримує ні Укрзалізниця, ні жодна інша установа.

Ну і звичайно, керівництво залізниці не могло відмовити собі у новорічному настрої. Тож замовник провів кілька святкових закупівель на композиції з хвої (закупівля 1, закупівля 2, закупівля 3). Їх загальна вартість склала понад 530 тис. грн.

Як бачимо, у 2020 році визначення пріоритетності витрат у «Центру сервісного забезпечення» Укрзалізниці подеколи кульгало. Адже набори першокласника та книги ручної роботи російською мовою — навряд саме те, що потребує компанія в кризовому стані. Залишається сподіватися, що у 2021 році стратегія замовника зміниться.

Кадри вирішують усе

Попередній конкурс на голову правління Укрзалізниці, проведення якого придбала УЗ, тривав довше, ніж обраний очільник пропрацював на посаді.

23.06.2021 20:45

Навіщо учасникам лишати відгуки про закупівлі на DOZORRO

Як відгук допоміг запобігти порушенню на закупівлі Укрзалізниці.

05.05.2021 14:00

Як Укрзалізниця ремонтується у колишньої Академії елегантних манер

Хто сказав, що в Укрзалізниці немає грошей? Останнім часом обслуговування рухомого складу переходить від профільних підприємств, які входять у залізничну структуру, до приватних рук. Ми вирішили простежити, як Укрзалізниця ремонує рухомий склад та куди спрямовує свої кошти. 

12.02.2021 13:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання