Як Укрзалізниця ремонтується у колишньої Академії елегантних манер

12.02.2021 13:30

Хто сказав, що в Укрзалізниці немає грошей? Останнім часом обслуговування рухомого складу переходить від профільних підприємств, які входять у залізничну структуру, до приватних рук. Ми вирішили простежити, як Укрзалізниця ремонує рухомий склад та куди спрямовує свої кошти. 

Переважно залізничники віддають підрядникам саме ремонт закордонних серій рухомого складу. Це обґрунтовують тим, що на залізниці відсутній кваліфікований персонал та спеціальне обладнання. Проте часто ці компанії теж не мають власного персоналу, а іноді ще й досвіду і  виробничих потужностей.

Що та у кого ремонтують?

“Бориспільський експрес” — один із найвідоміших маршрутів від Укрзалізниці, тож ледь не кожну несправність цих потягів обговорювали у ЗМІ. І саме рейкові автобуси 620М і дизель-поїзди 630М лагодять приватні фірми, а не працівники залізниці.   

У 2019 році Укрзалізниця провела дві закупівлі технічного обслуговування рейкових автобусів «Pesa» на 28 млн грн. Тоді перемогу отримало ТОВ “ГЕЛІОС ІНВЕСТ ГРУП”, яке не мало ні досвіду роботи, ні власного персоналу. Ба більше, це товариство зареєстроване у квартирі власника, а раніше взагалі займалось сільським господарством та мало назву “ГОРІХОВИЙ САД”. 

У кінці 2020 року залізничники знову провели декілька тендерів (UA-2020-11-27-010845-bUA-2020-11-27-010898-bUA-2020-11-27-010952-b) на обслуговування цих автобусів, загальною сумою понад 8 млн грнІ знову перемогу отримала дивна фірма, з назвою “КОМПАНІЯ АМБ”. Вона зареєстрована в Києві в офісі, де прописано ще 9 юросіб — підозріло, чи не так? Відповідного досвіду ремонту фірма також не має, а працівників наймає за цивільно-правовим договором, спеціально під ці контракти. При заснуванні фірма мала чудернацьку назву “АКАДЕМІЯ ЕЛЕГАНТНИХ МАНЕР”.

З приводу цих закупівель наша громадська організація надіслала звернення в НАБУ.

Фото: Євген Кравцов/Facebook

На ремонт колійних машин, які не виробляють в Україні, теж витрачають десятки мільйонів гривень. Замовляють його в дуже різних фірм: іноді в тих, що не мали досвіду роботи, а інколи в тих, що спеціалізуються на програмуванні.

У кінці 2020 року ми виявили закупівлю ремонтів вузлів колійної машини на 5,9 млн грн. Переможцем аукціону стало ТОВ “ДІДЖІТАЛ ТРЕЙД”, яке зареєстроване лише півроку тому в Дніпрі. Дивно, що переможець не має виробничих потужностей, а вся матеріально-технічна база значиться як орендована. Крім того, ми перевірили місце прописки, і виявили, що це адреса масової реєстрації фірм — понад 70 суб’єктів господарювання в одному місці. До речі, за цією ж адресою значиться ТОВ «Крендлз» — активний постачальник запчастин для однієї з філій Укрзалізниці та фігурант низки кримінальних проваджень ДБР та НАБУ.

СБУ вже відкрила кримінальне провадження щодо неякісного ремонту колійної техніки.

Навіщо кращі потужні можливості, якщо за 30 мільйонів гривень ми можемо собі дозволити провал ремонту?

У 2012 до Євро 2012 Укрзалізниця придбала два електропоїзди SKODA EJ 675. Вони вийшли з ладу менше, ніж за п’ять років. У 2017 Укрзалізниця уклала договір на 58 млн грн на обслуговування та ремонт цих поїздів з компанією Hyundai Corporation Co.LTD. Цей контракт, м’яко кажучи, виглядав досить дивно, адже всі роботи виконували на виробничих потужностях самої Укрзалізниці із застосуванням її ж техніки. Договором визначено, що основним майданчиком обслуговування має стати депо Дарниця. Тож фактично єдине, що залишається за виконавцем — забезпечити ремонтним персоналом і поставити необхідне обладнання. 

Така закупівля могла б мати певну логіку, якби контракт уклали з виробником електропоїздів, наприклад компанією «SKODA».  Зрозуміло, що виробник обладнання має кращі можливості забезпечити необхідні запчастини та догляд, ніж сама Укрзалізниця. Проте контракт укладають з представництвом корейської фірми  Hyundai Corporation Co.LTD. Цікавим моментом також є те, що в попередньому тендері учасник надав перелік кваліфікованих кадрів, який ми перевірили. Виявляється, штат працівників фірми  Hyundai Corporation Co.LTD, які мають обслуговувати електропоїзди Skoda по 30 млн грн за півроку кожен, складає аж 5 працівників, 4 з яких — навряд мають значний досвід роботи в цій сфері. Отож як би нам того хотілося, але ані закордонних експертів, ані надсучасного суперобладнання поки не видно. На жаль, бачимо тільки очевидну схему, в якій Укрзалізниця буде платити десятки мільйонів за те, що робитиме сама залізниця на своїх же підприємствах.

Наслідки цього всього, очевидно, що не найкращі після ремонту в листопаді 2017 року поїзди повернулися в роботу, але вже у 2018 обидва потяги Skoda вийшли з ладу та простояли до кінця 2020 року. Зараз залізниця опублікувала  договір на ремонт двох електропоїздів з ПрАТ “Київський електровагоноремонтний завод”, який належить самій Укрзалізниці. До кінця 2021 року вони мають вийти в рейс. 

Але й на цьому ще не все адже в Укрзалізниці є більш драматичні приклади ремонту рухомого складу. Відомо, що деяка інша техніка Укрзалізниці власного виробництва не була доведена до серії і здебільшого “простоює” через відсутність належної організації їх ремонту. Отже, ми бачимо, що Укрзалізниця нераціонально розпоряджається своїми коштами і ремонтується у сумнівних підрядників. Подивимось, як на це відреагує НАБУ! 

Кадри вирішують усе

Попередній конкурс на голову правління Укрзалізниці, проведення якого придбала УЗ, тривав довше, ніж обраний очільник пропрацював на посаді.

23.06.2021 20:45

Навіщо учасникам лишати відгуки про закупівлі на DOZORRO

Як відгук допоміг запобігти порушенню на закупівлі Укрзалізниці.

05.05.2021 14:00

Подарунки, квіти й годинники з логотипом: неочікувані закупівлі Укрзалізниці

Попри кризовий стан Укрзалізниці, у 2020 році її філія витрачала мільйони гривень на закупівлях, які аж ніяк не стосуються основної діяльності компанії. 

11.01.2021 19:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання