Дерибан землі та висотки: у Княжичах хочуть міняти генплан поза ProZorro

29.03.2019 12:14

У елітному передмісті Києва генеральний план міста хочуть замовити за 700 тисяч гривень без використання системи ProZorro.

У селі Княжичі у 2019 році виникла потреба внести зміни в генеральний план. Це один із найважливіших документів, який може дозволити будівництво висоток чи дерибан елітної землі.

Сільський голова Петренко Віктор Іванович та депутати вирішили підрядника шукати не через прозорі торги, а напряму замовити у у державного підприємства «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва «Укрндпіцвілбуд».

Вартість послуг оцінена приблизно у 700 тисяч гривень. Це передбачено бюджетом сільської ради і саме таку суму озвучив сільський голова на сесії. 

Необхідність голосувати це саме не сесії замість проведення торгів обґрунтовують нагальною потребою.

«Людей турбують строки внесення змін до генплану. Це не розроблення нового, він у нас є, а саме зміни і саме викликані зокрема тим, що генплан розкреслив вуличну мережу в одному районі села (який місцеві називають Лапутине-Кагати) не враховуючи їх кадастрове розмежування, що заважає їм розробляти ДПТ та змінювати цільове призначення», - каже радниця сільського голови Ірина Нікитчина. 

Вона вважає, що набагато ефективніше буде провести відкриті торги і визначити виконавця робіт на конкурентних засадах.

В чому ризики залучення “свого” підрядника?

1.Ухилення від проведення тендеру і ризик необґрунтованої перевитрати коштів громади. І це обґрунтовані побоювання. Вартість закупівлі — близько 700 тисяч гривень.  Згідно єдиного закупівельного словника це — послуги у сфері містобудування. Тобто, мають бути відкриті торги.

2.«Свій» виконавець може передбачити на генплані висотну забудову, чого зовсім не хочуть місцеві мешканці. Тим більше, що ще у 2015-му році посадовці сільради вже намагались протягнути зміни до генплану, які передбачали висотну забудову.

Місцеві активісти разом з радницею сільського голови провели роз’яснювальну роботу серед депутатів та пояснили обранцям, що вони не мають права визначати виконавця послуг. Зокрема, депутатам були перед сесією роздані матеріали з інформацією про те, як закуповують аналогічні послуги інші населені пункти.

Тільки одного голосу не вистачило сільському голові для підтримки рішення про затвердження виконавця. Проте, цей голос можуть знайти для наступної сесії вже в кінці квітня.

Таке бажання затвердити конкретного виконавця робіт в обхід законних процедур затягує вирішення важливого для місцевих мешканців питання коригування генерального плану села.

Якби були оголошені відкриті торги — вже через місяць виконавець став би до роботи. Конкурентна процедура закупівель може не тільки заощадити кошти громади, а й запобігти небажаному напрямку розвитку села.

В Київській області через ProZorro місцеві ради неодноразово замовляли розробку генерального плану. За даними Публічного модуля аналітики ProZorro, послуги у сфері містобудування замовляли 74 замовники в 53 учасників.

Громадська організація “Трипільський Край” звернулась до прокуратури з вимогою відкрити кримінальне провадження - до повноважень депутатів не входить обрання виконавців послуг, робіт або постачання товарів. Відповідно, сільський голова не мав права виностити це питання на 

Додамо, що після засідання сільський голова звільнив свою радницю з питань забудови та Генерального плану Ірину Нікитчину, яка виступає за оголошення відкритих торгів.

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання