Хмельницькі тролейбуси: відмовилися від російських моторів заради російської електроніки?

12.10.2017 19:02

Комунальне підприємство “Хмельницькелектротранс” розіграло довгоочікуваний великий тендер із закупівлі партії новеньких тролейбусів очікуваною вартістю 34,8 млн грн. До часу “Х”, який місцева влада наближала всіма силами, передувала низка тендерних скандалів.

Із самого початку три десятки мільйонів з бюджету мали направити на придбання чотирьох тролейбусів на автономному ходу. Цю ідею просував хмельницький градоначальник Олександр Симчишин і керівник КП Віктор Паламарчук. Натомість самі торги довелося скасувати за три дні до аукціону. Парадокс, але тоді замовник сухо зазначив: в бюджеті не знайшлося грошей на тролейбуси на автономному ходу, відповідно, й потреба у них відпала.

Пізніше хмельницькі тролейбусники знайшли краще пояснення алогічному вчинку, мовляв, один з учасників хотів реалізувати через електронні закупівлі тролейбуси, вироблені до Євро-2012. Тому, аби його відсікти, прийняли рішення пожертвувати самим тендером.

Наступне спроба розтендерити 34,8 млн грн уже на сім тролейбусів завершилася, так і не розпочавшись. Замовник оконфузився з оприлюдненням документації на майданчику ProZorro, чим наразився на негативний висновок управління Держаудитслужби.

Спроба №3 закупити таких необхідних сім тролейбусів для Хмельницького припала на початок жовтня. На торги заявилося чотири учасники, однак дніпропетровське ТОВ “Торговий дім “Літан” відсіяли на етапі прекваліфіцікації (у тендерній документації учасника була прописана закупівля “тролейбус з автономним ходом не менше 15 км” - ГО “ЖАР”). 

Тож на фінішну пряму вийшли дві волинські фірми ДП АСЗ 1 “АТ “АК “Богдан Моторс” і ТОВ “БКМ-Україна”, а також київське ТОВ “Укрпастех”. Стартові позиції перед аукціоном були кращими в новачка “БКМ-Україна”, який позиціонує себе офіційним дилером білоруських тролейбусів виробництва “Белкоммунмаш”. Протягом трьох раундів інше волинське підприємство “Богдан Моторс” було близьким, щоб перебити ціну “темної конячки”. Не вистачило 6 тис. грн, які й стали вирішальними на користь “БКМ-Україна”.

“Ми не виключаємо того, що сьогодні-завтра поїдемо та подивимось на базу переможця, де вони виготовляють ці тролейбуси. Занепокоєння викликає розмір статутного фонду товариства, що складає 10 тисяч гривень. Тому, поки не перевіримо все необхідне та не будемо впевненні, що “БКМ-Україна” зможе добросовісно виконати всі вимоги та доставити 7 тролейбусів у наше місто, прогнозувати нічого не беруся”, - прокоментував результати аукціону директор КП “Хмельницькелектротранс”.

За даними бізнес пошукового ресурсу “Youcontrol”, ТОВ “БКМ-Україна” зареєстровано 29 травня 2017 року у Луцьку на вулиці Ковельська, 2. Засновником та директором підприємства записаний волянин Руслан Спірін.

Крім цього, Руслан Спірін з 2008 року директорує в іншому луцькому підприємстві “Українські торгівельні мережі”, яке прописане також на вулиці Ковельська, 2. Організація спеціалізується на роздрібній торгівлі м’ясом і м’ясними продуктами. До сьогодні одним із співзасновників цієї фірми є діючий нардеп Сергій Мартиняк.

9 жовтня тендерний комітет офіційно визнав нового переможця тендера, зупинившись на ДП АСЗ 1 “АТ “АК “Богдан Моторс”. При цьому, пропозицію ТОВ “БКМ-Україна” було відхилено на підставі абзацу 1 п.п.1 п.1 ст.30 Закону України “Про публічні закупівлі”. Замість обґрунтування тендерний комітет обмежився цитуванням законодавства, проігнорувавши поширену практику у сфері публічних закупівель. ГО “ЖАР” телефоном з’язалася з головою тендерного комітету і заступником директора КП Оксаною Вовк і поцікавилася тими недоліками, які завадили фірмі-новачку перемогти у тендері.

“Нас засмутив сертифікат відповідності щодо кількості місць. І, крім цього, ми знаємо, що там (на білоруських тролейбусах – ГО “ЖАР”) стоять російські двигуни”, - сказала вона.

Російський слід”, - це безумовно сильний аргумент. А у випадку з тролейбусами для Хмельницького вийшло більш драматичніше - “рука Росії” накрила популярний луцький “Богдан Моторс”. Як з’ясувалося, тролейбус “Богдан” Т70117, який виробник заявив на тендер, фарширується деталями науково-технічного підприємства “Чергос” із Санкт-Петербургу. За відомостями “Вікіпедії”, “Богдан” Т70117 випускається з 2013 року з системою керуванням Чергос. Сайт російської компанії також підтверджує співпрацю з луцьким “Богданом”, заявивши про поставки електронного обладнання.

Отже, в українських реаліях гору взяла “трендова” кон’юнктура, яка в часі збіглася в вершиною кар’єри одного відомого бізнесмена, котрий став президентом. І Хмельницький додався до числа міст, які є стабільно-незмінними покупцями техніки, яка прогнозовано на тендерах кладе на лопатки “зубатих” конкурентів.

Як депутат Кам’янець-Подільської міськради заробляє на закупівлях

За два роки депутат Кам’янець-Подільської міської Андрій Конюшенко як ФОП отримав 25 держзамовлень від департаменту міської ради, депутатом якої він на сьогодні є. Загальна сума цих договорів складає 3,8 млн.грн.

01.03.2018 19:15

Електрокар для департаменту освіти: як хмельницька мерія хоче пересадити свої підрозділи на екологічний транспорт

Тенденція переходу на екологічні види транспорту вже не один рік крокує світом та звичайно ж сьогодні вже добралась і до України. Як виявилось в минулому році, Хмельницький у цьому екологічному процесі також не пасе задніх.

23.10.2017 14:02

Падіння до гривні під відеонаглядом

У Хмельницькій області є таке місто обласного значення Славута, в якому мешкає близько 35 тисяч населення. Місцева влада вирішила не відставати від решти регіонів, які активно впроваджують у життя зовнішнє відеоспостереження, та погрузла в паперову роботу. Спочатку на світ народилася багатообіцяюча програма “Реформування і розвиток житлово-комунального господарства Славути на період 2016-2018 роки”. Темі відеонагляду тут присвячений скромний розділ, в якому сказано: місто готове витратити 1,1 млн. грн. коштів платників податків на придбання, встановлення та обслуговування системи вуличного відеонагляду.

11.09.2017 14:18

Електротранс: відміна закупівлі як традиція чи недолугість?

Чи виправдана ця економія? Скажемо однозначно – перевезення пасажирів має бути у першу чергу комфортними. А чи може бути проїзд у задушному салоні тролейбусу комфортним? Відповідь неодноразово вже давали хмельничани у соціальних мережах, які цікавились наявністю системи кондиціонування у салонах нових тролейбусів. Реакція ж за владою міста.

30.08.2017 15:22

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання