Етап планування: показники ефективності планування

26.03.2018 15:00

Що?

Огляд Етапу планування Публічного модуля аналітики ВІ і сьогодні ми 

Що робимо?

Розкажемо як використовувати показники % виключених, % в місяць оголошених, % після оголошення та % зі змінами і на що варто звернути увагу під час їх використання.

Чому це важливо?

Показники планування свідчать про рівень ефективності роботи підприємства в переспективі. Це досить важливо для постачальників і заохучує їх брати участь у закупівлях.

1.% виключених

Під виключеними варто розуміти пункти плану, які втратили свою актуальність і по яких закупівлі проводитися не планують. Згідно рекомендацій ДП Прозорро щоб позначити пункт плану як виключений, треба встановити суму за даним пунктом плану - нуль. Показник % виключених - це відношення кількості пунктів плану нульового значення до загальної кількості пунктів плану у системі. 

2.% в місяць оголошення

Даний показник враховує пункти плану, в яких с. Показник розраховується як співвідношення кількості пунктів плану, де місяць планованого оголошення закупівлі  аналогічний місяцю публікації пункту плану до кількості пунктів плану. Як для чисельника так і для знаменника ми враховуємо лише актуальні ненульові пункти плану. 

3.% після оголошення

Даний показник враховує пункти плану, в яких місяць публікації пункту плану є більшим місяця планованого або оголошеного місяця закупівлі. Як для чисельника так і для знаменника ми враховуємо лише актуальні ненульові пункти плану. 

4.%змінених

Даний показник відображає співвідношення кількості пунктів плану зі змінами до загальної кількості пунктів плану по даному замовнику. Як для чисельника так і для знаменника ми враховуємо лише актуальні ненульові пункти плану. 

Давайте розглянемо, які можливі значення можуть набувати наступні показники і як їх можна інтерпретувати:

Проаналізувавши показники, можемо сказати , що замовник скоріш за все планує як мінімум за місяць наперед і точно визначає потреби, що не доводиться ні змінювати пунки плану, ні їх видаляти. Учасники можуть слідкувати за замовником і довіряти його планах. (ЄДРПОУ 37129755)

Інша причина таких хороших показників - організатор ще має невелику к-сть пунктів плану або у разі помилки створює просто новий пункт плану при цьому залишивши старий без змін. Тому доцільно ще в таких випадках розглядати показники к-сть пунтків плану так і % оголошених пунтків плану.

В реальних випадках, якщо замовник хоче планувати і оприлюднювати свої плани заздалегідь, то показники виглядатимуть наступним чином (див верх). Більший відсоток виключення і змінених пов’язаним із різними непередбачуваними обставинам (змінили котел - тепер замість газу закуповує дрова), змінились об’єми закупівель або з’явилась інша нагальна потреба через яку довелось відкласти або відмінити плановану закупівлю. 

Більший % в місяць оголошення може бути пояснений, терміновими і непередбаченими закупівлями, що є нормальною ситуацією. Для кожного замовника ці показники можуть значно відрізнятись в залежності від того, що вони закуповують і в яких сферах працюють. Для них бажано порівнювати ці показникив динаміці по часу (чи зросли/впали в порівнянні із минулим місяцем, роком, кварталом) або із подібними замовниками.

Високе значення “в місяць оголошення” в більшості випадків свідчить про те, що замовник приділяє пунктам плану рівно скільки уваги, скільки необхідно, щоб не порушувати закон, тобто  пункт плану публікуються вже перед самою закупівлею. В такому випадку низькі значення показників легко пояснюються тим, що Замовник володіє практично достовірною інформацію, що, коли і в якому об’ємі потрібно закуповувати. Відповідно ні виключати ні міняти планів потреби немає. 

Учасникам за такими замовниками взагалі не доцільно стежити і але можливо сформувати прогнози що буде закуплено лише орієнтуючись на закупівлі за минулий рік.

Великі значення показників скоріш за все можуть свідчити як про низьку якість планування (великий відсоток зі змінами і виключених планів) так і про порушення закону (після оголошення). Але тут може бути кілька нюансів.

1.Згідно закону існує зобов’язання проводити лише надпорогові закупівлі згідно річного плану закупівель. Затвердження ж додатку до річного плану закупівель ніяк не регулюється, тому може бути затверджений і відповідно опублікований вже після проведення допорогової закупівлі. 

2.Із моменту затвердження до моменту публікації згідно закону є 5 календарних днів. Тобто пункт плану міг бути затверджений минулого місяця, а опублікований вже в наступному. (допиши зрозуміліше і наведи невеликий приклад навести де на переході між місяцями був затверджений пункт плану, проведена закупівля )

3.Частина замовників при зміні у річному плані публікують повністю оновлений річний план закупівель. Для цього вони виключають попередні пункти плану (позначають як нуль) і вносять оновлений річний пункт плану. 

Відео-інструкція:

Як BI Prozorro може допомогти керівним органам?

Інструкція допоможе керівному органу ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 14:44

Чому BI Prozorro корисний для учасників?

Інструкція допоможе учаснику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 13:03

Логотип ВІ та оптимізація роботи Публічного модуля аналітики ВІ

Нарешті Модуль ВІ отримав персональне лого та корпоративний колір. Але окрім цього ми постійно прагнемо швидкодії модуля, тому оптимізуємо роботу з інформацією. Які саме зміни відбулися - читайте в блозі

06.12.2019 13:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання