Етап планування: відсоток оголошених пунктів планів

19.03.2018 14:00

Що?

Етап планування - показник % оголошених пунктів плану

Що робимо?

Розповідаємо як обраховується даний показник, які його переваги та недоліки.

Чому це важливо?

Показник % оголошений є вкрай важливим, адже відображає інформацію про те, чи все заплановане було закуплене.

Нещодавно ми розробили етап планування Публічного модуля аналітики ВІ, в якому звявився показник % оголошених пунктів плану. Він може стати корисним помічником у вашій щоденній роботі. Зараз ми детальніше розкажемо про його можливості і обмеження. 

1. Даний показник визначається співвідношенням кількістю закупівель до кількості пунктів плану. Елемент “кількість закупівель” враховує закупівлі у системі Прозорро окрім скасованих або таких що не відбулися. Більшість замовників у разі відміни або скасування не змінюють пункт плану, по якому планується закупівля, тому (щоб не завищувати значення цього показника) ми не включаємо закупівлі у цих статусах.

Елемент “кількість пунктів плану” включає в себе пункти плану більші за нуль та ті, що на етапі закупівель плануть бути відображені у системі Прозорро. Показник не включає нульові значення, тому що так позначені пункти плану, що втратили актуальність і закупівлі по них здійснюватися не будуть. Також показник не враховує пункти плану “без застосування електронної системи” так як цей тип процедури передбачає, що закупівлі не будуть відображені у системі Прозорро. 

2. Давайте розглянемо на прикладі. Заплановано 3 пункти плани в квітні 2017 року, і оголошено 3 закупівлі в квітні 2017р.  В даному випадку показник “% оголошених пунктів плану” буде дорівнювати 100%. Однак якщо рахувати загалом по періоду, враховуючи четвертий пункт плану де закупівля була відмінена, показник “% оголошених п.п.” буде дорівнювати 75%.

2. Під час використання модулю Аналітики значення показника для певних замовників може бути як в нормі, так і набувати дуже малих або дуже великих значень. (Пишемо показники 30%, 99% і 2000%). Низьке значення може свідчити, що мало що із запланованого насправді відбулося. Високий - закупівлі проводили без планування. В деяких випадках ці показики набувають таких значень через особливості ведення планів замовником. Чому таке може відбуватись?

4. Першою причиною може бути використання іншої процедури у закупівлях, відмінної від тої що вказана у пункті плану. На даному слайді ми в п.п. бачимо наступне: 2 процедури без застосування електронної системи та 2 процедури через звіт про укладенний договір, у той час, коли 3 закупівлі проведено через звіт про укладений договір та 1 через допорогову закупівлю. Отже, при обрахунку виходить, що у п.п. враховано 2 процедури, а у закупівлях - 4 процедури. Відношення 4/2*100%=200%. У випадку, якщо замовник часто використовує відмінні процедури на етапі планування та на етапі закупівлі, то доцільніше розглядати по ньому лише надпорогові процедури.

Нагадуємо, що при розрахунку не враховується “без застосування електронної системи”.

5. Наступна причина - відсутність єдиного правила ведення планів закупівель у випадку неуспішності проведення закупівлі. Розглянемо приклад. Замовник створює п.п. і оголошує закупівлю, яка не є успішною. Замовник не видаляє даний п.п., а повторно планує іншим п.п. аналогічну закупівлю, а вона вдруге є не успішною. Лише на третій аналогічний п.п. закупівля є завершеною, але показник “% оголошених п.п.” буде некорректним, адже співвідношення 3/1*100%=300%.

6. Наступним прикладом є оголошення кількох закупівель із одного пункту плану. Приклад, замовник запланував закупівлю овочів на суму 150 тис грн, а потім купував ці овочі частинами. Отже замовник запланував один пункт плану на 150 тис грн, а оголосив три закупівлі частинами по 50 тис гривень. Як бачимо по сумі відсоток оголошення буде 100% а по кількості - 300%. В даному випадку доцільніше буде використовувати показник % оголошених по сумі, адже сумарна вартість оголошених закупівель і запланованого пункту плану - однакова. 

7. Незв’язаність пунктів плану і закупівель. Якщо ви обрали конкретний пункт плану або встановили відбір, який є лише у планах, тоді показник % оголошених пунктів плану розрахований не буде. Наприклад, такими відборами є дата публікацій пунктів плану, перелік класифікаторів, таких як КЕКВ, класифікатор будівель і споруд, класифікатор професій. Якщо все ж таки встановили відбір, який вказує на конкретний пункт плану, показник % оголошених пунктів плану не буде розрахований. 


Ще інструкції, які допоможуть розібратись з тим, як шукати конкретні закупівлі в Публічному модулі аналітики:

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та Youtube каналі.

Задати питання можна в Facebook групі "Аналітичні інструменти ProZorro".

Як BI Prozorro може допомогти керівним органам?

Інструкція допоможе керівному органу ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 14:44

Чому різні області купують ШВЛ за різними цінами?

Станом на 26 квітня в Сумській і Полтавській області купили по 37 апаратів ШВЛ. Однак в одній на них витратили 28 млн грн, а в іншій — 37 млн грн. Як так вийшло? Пояснюємо, які бувають типи ШВЛ і скільки вони коштують.

28.04.2020 14:00

Логотип ВІ та оптимізація роботи Публічного модуля аналітики ВІ

Нарешті Модуль ВІ отримав персональне лого та корпоративний колір. Але окрім цього ми постійно прагнемо швидкодії модуля, тому оптимізуємо роботу з інформацією. Які саме зміни відбулися - читайте в блозі

06.12.2019 13:00

Як правильно підписатися на тендер та слідкувати за кожним етапом проведення процедури закупівлі

Якщо ви бажаєте підписатися на тендер та отримувати важливі сповіщення на пошту, Telegram або Skype, вам необхідно перейти на сайт DOZORRO.

25.10.2019 15:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання