Ішов, упав, очуняв... Платити?

20.03.2017 16:45

Зламали руку? А можливо кашель мучає вже декілька тижнів і потрібно зробити рентген легень? В Україні ж безкоштовна медицина і тому рентгенографія в поліклініці має бути також безкоштовною?

Скільки коштує зробити рентген в лікарні?

Студентка Л. декілька тижнів сильно кашляла. Підозра - плеврит. Пішла у студентську поліклініку в Києві зробити рентген легень . «Мені було занадто погано щоб скандалити, до того ж я мала встигнути до терапевта, а вже був вечір. Як правило, я купую плівку за 30 гривень, але мені було на стільки погано, що я прийшла без неї. Лікар зробив мені зі своїх запасів за 70 гривень»,- розповіла мені дівчина.

Мене зацікавив масштаб цього явиша. Адже рентгенівські знімки українцям доводиться робити частенько: ніхто не застрахований з ямами на вулицях від переломів кінцівок, та і туберкульоз в нашій країні доволі розповсюджений. А платити “зайві” 50 гривень, коли держава виділила на це кошти — неправильно.

А поліклініка закупила рентгенівську плівку чи ні?

В ProZorro є інформація, що “Київська міська студентська поліклініка” минулого року двічі купувала плівку і придбала 14 упаковок рентгенплівки по 100 листів. З поміж них, зокрема, тих, що використовують для знімків грудної клітини - 8 упаковок на суму 6 тисяч 200 гривень. В середньому один лист рентгенплівки в аптеках коштує 10, 15,20 та 30 гривень за одну плівку в залежності від розміру. Якщо розрахувати відповідно до договорів, то виходить, що поліклініка закупила одну рентгенплівку за 8,2, 12,4, 16,5 22,8 грн в залежності від розмірів плівки. При цьому у лікаря, остання плівка вже коштує 70 гривень, що майже на 50 грн дорочже закупівельної вартості для поліклініки та на 40 грн дорожче за аптечну. Куди йде різниця?

Що відповіли в поліклініці?

Перед тим, як зайти до головного лікаря, на виході з поліклініки я поспілкувався зі студентами з рентгенплівками в руках. Всі вони казали, що рентген – безкоштовно. Після чого я пішов в приймальню до головного лікаря за коментарями. Головний лікар був зайнятий. Довелося спілкуватися “не під диктофон” з головною медсестрою закладу. Щодо конкретної ситуації, з Л*, то заклад, де вона вчиться не обслуговується в студентській поліклініці. Але мене запевнили, що рентген робиться безкоштовно і запропонували Л. написати заяву адміністрації з викладеними фактами.

Як закуповує рентгенплівку поліклініка?

Загалом, рентген-плівка в студентську поліклініку закуповується за рамковими угодам з містом. Але раз на рік укладається угода з учасником, який пропонує найнижчу суму за закупівлю. За словами головної медсестри, нестачі плівки ніколи не було, бо закуповують більше ніж витрачають за рік. Якщо ж у закладі вимагають гроші за плівку – просять звертатися до адміністрації.

А чи закуповують взагалі рентгенплівку в Україні?

Так. Відповідно до даних ProZorro більше двухста медичних установ закупили рентгенівську плівку у минулому році. Також, є можливість укладання медичними закладами рамкових угод, щодо тієї ж рентген-плівки, які не відображаються в системі.

Але майже у майже у всіх медустановах жаліються на брак або відсутність виділених коштів, тому вимагають так звані пожертвування на “благодійний фонд” або закупівлю напряму рентгенплівки в лікаря чи прилікарняній аптеці. Для більш докладної інформації, ми надіслали звернення в МОЗ та КМДА. Коли будуть відповіді - ми вам напишемо.

Це вже давня традиція. Я пам’ятаю, як, наприклад у місті Пирятин,що на Полтавщині, 2015 року гроші за плівку брали зі всіх пацієнтів. Лише після шуму із запитами на МОЗ, пільговикам і пенсіонерам стали надавати цю послугу безкоштовно.

В Києві можна подивитися залишок ліків по різним поліклінікам на сайті http://health.kiev.ua/, після чого вже вирішувати – платити кошти чи ні.

Що робити, якщо вимагають здати кошти за плівку?

В першу чергу вимагати чек, де чітко буде вказано, що ви сплатили саме за плівку. Якщо вам його не видають, просто не платіть. Також варто звернутися на урядовий контакт центрз чтким викладом фактів. Якщо ви вже заплатили або не хочете “світитися”, залиште звернення анонімно по телефону.

Децентралізовані закупівлі по-ірпінськи

Після початку дії децентралізації більшість міських (районних) та сільських бюджетів отримали в рази більше коштів, ніж за декілька минулих років. Місцеві чиновники кинулися їх одразу використовувати (хоча деякі голови чомусь зберігають кошти на депозитних рахунках). Чи успішно освоюються кошти можна подивитися проїхавши невеличкими містами і селами.

08.09.2017 19:27

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання