Прозора стоматологія: лікуєм зуби безкоштовно чи якісно?

11.04.2017 14:40

Про державну стоматологічну клініку чув кожен житель України, але мало хто наважується там лікуватися. Чому? Бо існує думка, що вартість "безкоштовного" лікування дорівнює вартості, ціні в приватній клініці, а от якість буде гірша. Пацієнт державної клініки має право отримати базовий обсяг допомоги. Але, як правило, якщо хочеш нормального лікування - плати лікарю за роботу та ще й потрібні матеріали сам купуй.

Чи дійсно це так? Спробуємо розібратися. В тому числі за допомогою ProZorro.

Раніше, "коли ковбаса була по 2.20", усі стоматології були державними. Чи лікували тоді якісно, я сказати не можу, але у мого дідуся лікарі вирвали два цілком здорових зуба. Чи дійсно треба було? Уже не розберешся. Після проголошення незалежності України, близько 85% стоматологів стали працювати у приватних клініках, а решта — працює на малу зарплату в державних установах. Однак, є випадки, коли частину свого часу лікар є державним,а в "недержавний" час — приватним.

Чи закуповується щось в державні стоматології?

Так. Для прикладу візьмемо Черкаську обласну стоматологічну поліклініку, з лікарем якої вдалося поспілкуватися. Відповідно до даних в ProZorro, найбільше коштів витрачається на електроенергію:

Та теплопостачання:

Значно менше коштів виділяється на профільні речі, наприклад на пломбувальний матеріал:

Разом з тим, за словами лікаря О., за державні кошти закуповується менше 10% від загальної кількості необхідних препаратів. Якщо пацієнт встиг, і матеріали за державні кошти є в наявності, то за них непотрібно платити. Часто, лікар сам визначає кому безкоштовно будуть матеріали, а кому - платно.

Якщо закінчився безкоштовний матеріал, що робити?

Якщо ж закуплені за державний кошт матеріали скінчилися, вам операції з зубами робитимуть платно. Перед лікуванням зубів пацієнт усно оговорює суму операції з лікарем, як правило в кабінеті. Вартість за кожну дію затверджена керівництвом. Оплату ви здійснюєте через “благодійний фонд”, де за “благодійні внески” вам видадуть чек. З цих внесків лікарня закуповує ті ліки та реагенти, на які не вистачає державних коштів.

З точки зору кримінального кодексу такі дії не є кримінально переслідуваними, а отже писати заяву в поліцію по факту вимагання хабара через благодійний фонд - справа марна. За словами О., лікар щоденно виконує норму по благодійним внескам. Якщо перевиконав норму - додаткова премія.

Якщо ви хочете зробити безкоштовно?

Ви хочете лікуватися безкоштовно, а лікар каже - плати? Тоді у вас є два варіанти дій.

Ви змогли завдяки скандалу та скаргам у інстанції домогтися, що лікування зубів вам безкоштовно. Чудово! Але в таких випадках лікування проходить "на відчепись", пломбу можуть зробити з жахливого матеріалу, який зруйнується за тиждень. Це, в свою чергу, призведе до того, що більшу частину коштів згодом треба буде віддати на лікування “вилікуваних зубів”. У випадку неякісного лікування, теоретично, можна притягнути лікаря до відповідальності, але треба пройти довгий шлях від лікарської комісії, яка навряд чи здасть свого колегу, до вироку суду.

Другий варіант ризиковий. Оплата за операції проходить за принципом “операція-оплата”. Вам нічого не заважає “кинути” лікаря та не заплати за лікування зубів. Оскільки у нас медицина безкоштовна у державних клініках (умовно безкоштовна) ваші дії теж не підпадають під кримінальну справу. Разом з тим, роблячі дані дії, ви маєте усвідомити, що у цій поліклініці вас більше приймати ніколи не будуть. Лікарі вигадуватимуть різні причини, чому вас не можуть прийняти. Тому це теж сумнівний варіант для одужання.

Державна VS приватна клініка. Хто кого?

Якщо ви ви хочете лікувати зуби платно, то без різниці в якій клініці це робити. У державній поліклініці на прийом кожного пацієнта закладено не більше півгодини часу, якого замало, якщо операція складна. В приватній клініці такі нормативи відсутні. Щодо якості лікування, то деякі лікарі халтурять при роботі в приватній клініці, а деякі - навпаки. “Найгірше те, що ти ніколи не дізнаєшся, хто є хто, бо існує кругова порука. Лікар на лікаря навряд чи буде говорити погано, вказувати на чужі помилки. По рівню шкоди від халтури та по кількості цієї неякісної роботи я би на перше місце поставив ендодонтію, тобто пломбування каналів, лікування пульпіту і періодонтиту, на друге - ортопедію, тобто протезування, на третє - реставрацію коронок зубів, тобто лікування карієсу. Корінь зла - економія часу. ”- розповідає О.

Висновок: стежте за ProZorro і мерщій йдіть робити в державну лікарню лікуватися безкоштовно, які тільки завершиться свіжа закупівля стоматологічних матеріалів)

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Невідкладні автомібільні закупівлі

Скільки закуповують машин для медицини в Україні? Чи немає монополістів-постачальників? Як саме авто закуповують?

28.07.2017 21:48

Тест на побори в Пісочині - негативний. Справді?)

Прийшла відповідь щодо ситуації з поборами за аналізи у Пісочині. 

21.07.2017 16:47

Прозорі витрати на книги

Чи купують книги для бібліотек коштом платників податків? А якщо й купують то які? Вирішив дослідити за допомогою інформації в системі ProZorro.

29.06.2017 13:13

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання