Ремонти під “ялинку”: контрольний обхід

10.02.2017 11:49

Останній місяць року - складний час для бюджетних організацій. Доотримують решту коштів з бюджету і намагаються по максимум “освоїти”. Щоправда, всі проекти мають втілити до кінця поточного року. Інакше - отримані гроші повертаються у бюджет. Кому ж хочеться втрачати можливість щось зробити або й “відмити” частину коштів? Ремонти житлових будинків - традиційний привабливий варіант для таких недоброчесних розпорядників. Принаймні був раніше. До появи ProZorro. Тепер же все можна співставити самому: що витратили і що зробили.

Я вирішив навмання перевірити виконання ремонтних робіт, запланованих “під ялинку”. Щоправда, фактично дав замовникам фору в місяць. Щоб доробили. Для обходу я обирав скупчення будинків в одному районі, де згідно з даними системи ProZorro мали пройти ремонти. Після аналізу вирішив пройтися Русанівкою, Андріївським узвозом та Подолом.
На Русанівці, відповідно до інформації розміщеної на prozorro.gov.ua планували зробити таке:


  1. Замінити вікна в під'їзді  №1 за адресою вул. Ентузіастів, 17

  2. Замінити вікна житлового будинку (капітальний ремонт) за адресою: вул. Ентузіастів, 39 (1, 3 під.).

На Ентуазістів,17 робочі замінювали вікна 31 грудня. Мешканця будинку, з яким я поговорив, це здивувало неабияк.А от оздоблювальні роботи виконували вже після Нового року. 


Люди, щоправда, дивувалися. Чому вікна міняли не в тих під'їздах де віконні рами майже згнили, а в більш-менш нормальних під'їздах. 

В будинку на Ентузіастів,39 ремонти також проводилися в кінці минулого року. Тут як раз встигли до Нового року.

Також поремонтувати мали дві бібліотеки на  Ентузіастів 29 та Ентузіастів 51\24. Тут мали поремонтувати вхідні двері та замінити вікна (Закупівлі UA-2016-12-02-000467-c, UA-2016-12-02-000477-c, UA-2016-12-02-000474-c, UA-2016-12-02-000458-c).

Я попередньо зателефонував. Мені сказали, що всі роботи виконувались у січні 2017 року, але при цьому частина з них досі не зроблена повністю. Через два дні прийшов до бібліотеки. Там мені відповідали лише одне: "всі заміни зроблені відповідно до строків договору". Але конкретної дати наглядач не назвала. Загалом, це може свідчити про те, що ремонти робилися не вкладаючись в строк. Це звісно порушення закону. Але добре хоч щось таки зробили. В бібліотеці на Ентузіастів, 29 одне вікно вже тріснуло і його нині міняють. Тут також видно, що роботи закінчилися нещодавно. Драбина досі стоїть в коридорі, досі не винесли все будівельне сміття.

На Андріївському узвозі 34-А мали зробити заміну вікон в двох під'їздах та ремонт сходових клітин в одному. Не повірите, але все виконали вчасно та повністю.

Чоловік, що мешкає у відремонтованому під’їзді розповів вже типову історію - ремонт почали перед Новим роком, а закінчували вже після. Виявилося, що в під'їзді, де зробили ремонт сходів, живуть дипломати.

На Подолі я дослідив виконання наступних закупівель:

UA-2016-12-01-001278-c — утеплення фасадів будинку по вулиці Хорива 50 (під'їзд 1).

UA-2016-12-01-000866-b — утеплення фасаду будинку по вулиці Констянтинівська 44.

Місцеві жителі розповіли - роботи проводили в грудні-січні. Бо такий об’єм за тиждень фізично не встигали зробити. Люди дійсно бачили ремонтні бригади, але не розуміли, чому утеплювали лише частину будинку (наприклад лише одну бічну стіну, як це зроблено по вулиці Констянтинівській чи Хорива). Станом на зараз усе зроблено. 


Так що “зради” я не знайшов і це, мабуть, добре. Але чогось думаю, що все ж таки вона є. Фізично покрити всі адреси на які провели закупівлі на ремонт важкувато. Але ви можете допомогти нам і собі, перевіривши на ProZorro свою адресу. Якщо ви знайшли свій будинок чи школу в переліку, але ремонт не був зроблений — пишіть нам відгуки на DoZorro. Ми проаналізуємо інформацію і звернемо увагу правоохоронних органів на порушення.


Децентралізовані закупівлі по-ірпінськи

Після початку дії децентралізації більшість міських (районних) та сільських бюджетів отримали в рази більше коштів, ніж за декілька минулих років. Місцеві чиновники кинулися їх одразу використовувати (хоча деякі голови чомусь зберігають кошти на депозитних рахунках). Чи успішно освоюються кошти можна подивитися проїхавши невеличкими містами і селами.

08.09.2017 19:27

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання