Ремонт Васильківщини: змови, скандали та кримінальні провадження

07.08.2019 12:22

Змова на тендерах нерідко призводить до завищеної ціни закупівлі. Якщо немає незалежного учасника, змовники розігрують між собою тендер, не зменшуючи ціну на аукціоні. Саме це і відбулось при закупівлі відділом освіти Васильківської РДА капітального ремонту "Центру дитячої та юнацької творчості" в Калинівці.

Громадська організація «Трипільський Край» звернула увагу, що учасники закупівлі капітального ремонту дитячого садка вартістю 5 млн грн, «Буд Фактор» та «Укррембудкомфорт», при реєстрації на електронних закупівельних майданчиках вказали один й той самий номер телефону. На основі цього факту ми повідомили Антимонопольний комітет України про ознаки змови учасників. Через півтора роки АМКУ підтвердив, що учасники узгодили умови участі. Тобто, конкуренції на торгах не було. 

У червні 2019 року колегія Київського обласного територіального відділення АМКУ винесла рішення про накладення штрафів по 68 тисяч гривень на кожного з учасників.

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», «Буд Фактор» та «Укррембудкомфорт» не зможуть брати участь у публічних закупівлях протягом трьох років.

Окрім завищення ціни, змова учасників на торгах може нести також інші ризики. Якщо учасник недоброчесний і порушує рівні правила гри ще на етапі торгів, є підстави вважати, що на етапі виконання договору можуть виникнути проблеми з якістю робіт або надання послуг. 

Розтрата бюджетних коштів

Поки тривало розслідування АМКУ, ГО «Трипільський край» виявила ще одне порушення у закупівлях відділу освіти Васильківської РДА. Мова йде про відкриті торги з публікацією англійською мовою на поточний ремонт будівлі дитсадка Струмочок. Учасниками теж були ці компанії. І там ми вже побачили не просто змову, а й безпідставне відхилення пропозицій. Перемогу в тих торгах отримала компанія "Буд Фактор".

Тоді ми написали вже не до антимонопольного комітету, а до Державної аудиторської служби. А згодом, отримавши висновок аудиторів – до поліції.

Наразі поліція розслідує кримінальне провадження за статтею про розтрату чужого майна. Фігурантами справи тут є вже не тільки виконавці робіт, а й посадовці Васильківської РДА.

Поліція підозрює, що службовці Васильківської РДА Київської області зловживали своїм службовим становищем та внесли недостовірні відомості до актів прийняття виконаних будівельних робіт за договорами підряду. Таким чином, на думку поліції, чиновники безпідставно перерахували бюджетні кошти на користь ТОВ «Філітес Груп», ТОВ «Буд Фактор» та ТОВ «Укррембуд комфорт». Мова йде про десятки мільйонів гривень. Саме про це йдеться в ухвалі суду по кримінальному провадженню.

Ми раді, що завдяки нашій діяльності порушники не зможуть законно брати участі у закупівлях, а поліція розслідує діяльність замовника та виконавців. Сподіваємось, що всі учасники махінації понесуть справедливе та невідворотне покарання.

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

Гора сміття в селі Гора

Так виглядає результат надання послуги з вивезення органічного сміття в с. Гора, що на Київщині. Послуги, замовлення якої відбувалося з численними порушеннями.

19.12.2019 23:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання