Рентген-плівка. Про що кажуть відповіді з лікарень?

19.05.2017 19:01

Пам’ятаєте, нещодавній мій блог про платний рентген у Студентській поліклініці Києва ? Тоді ми розбиралися, як за допомогою ProZorro можна подивитися чи закупила поліклініка рентген плівку? Так от. Днями я травмувався. Невдало підвернув ногу, а тому довелося тестувати “безкоштовний” рентген і травматолога на собі. Лікар, ще не оглянувши мене і не пропальпувавши мою травмовану ніженьку, відрубав медсестрі: «відправляй на рентген». «Добре, що медицина у нас безкоштовна, і рентген мені зроблять "за так"!»-подумав я. Але не так склалося, як бажалося, і вже на рентген-кабінеті я побачив оголошення:

Окрім аптек в приміщенні лікарні, рентген плівку пацієнти купують у медсестр за 30 гривень. Ціна за плівку в аптеці та у медсестри не відрізняється, але через ProZorro лікарня закуповує їх дешевше. 13 лютого закупили 240 пачок рентген-плівки різного розміру:

Сама закупівля передбачає майже стандартну схему обходу замовниками аукціону: вставлення ціни у 199 999 грн, що на гривню менше ніж сума для обов’язкових відкритих торгів, що дозволяє закупити товар у визначеного постачальника.

“Надалі проблем з нестачею рентген-плівки не буде, адже в новому приймальному відділенні стоятиме рентген, який закупили коштом міського бюджету. Він друкуватиме знімок на звичайному папері. Рентген вже закуплений і чекає закінчення ремонту нового приймального відділення,” - розповів голова наглядової ради Київської міської лікарні швидкої допомоги Анатолій Велімовський.

Яка ж ситуація з закупівлями рентген-плівки у інших лікарнях Києва?

Як показує система ProZorro, та і відповіді на інформаційні запити, рентген-плівка закуповується в значних обсягах. Плани на закупівлю складаються за підсумками витрат плівки за рік. Наприклад на комунальні заклади Дніпровського району закуплено 363 пачки плівки і рентген роблять для громадян безкоштовний:

В Печерському районі плівки закупили дещо менше - 74 упаковки на суму в 63, 8 тисяч гривень, але знову таки, за словами чиновників всі рентгени робились безкоштовно, адже скарг громадян не надходило:

Єдиний район,де жителі скаржилися на платний рентген виявився житель Солом’янського району,і то лише одному так повезло. Іншим, ж, мабуть робили безкоштовно?

Усі райони закуповують рентген-плівку в достатній кількості виходячи з показників минулого року. Тому, якщо ви купуєте рентген в аптеці, подумайте, можливо через вас показник використання плівки занижений?

Де ж подивитися лікарняні залишки ренген-плівки?

На закупівлю медикаментів(в т.ч. рентген-пліки) та перев’язувальних матеріалів Київською владою було виділено 890 і 1063 мільйонів гривень відповідно у 2016 та у 2017 році. Немаленька сума, правда?

Керівництво закладів охорони здоров’я саме вирішує, на які ліки витратити ці кошти. Хочуть - на рентген-плівки,а хочуть - на спирт для пацієнтів.

До речі, хочу нагадати, що відслідковувати залишки ліків,в тому числі і рентген-плівки можна на медичному порталі Києва http://health.kiev.ua/medlist/ :

А чи скаржаться хворі на вимагання коштів за рентген-знімки?

Так. Загалом, до Департаменту Охорони здоров’я КМДА за два роки надійшло лише дві скарги на платний рентген, але в обох випадках заявники не підтвердили скарги. Жодної скарги паціенти не надсилали головним лікарям чи іншим особам, хоча в усіх медичних закладах висять оголошення куди потрібно скаржитися, якщо вимагають гроші. Скаржитися на платну рентген-плівку потрібно в першу чергу до головного лікаря, який оперативно вирішить проблему і вам зроблять все безкоштовно. Якщо ви не хочете скандалити,але і пробачати цю ситуацію не хочете - тоді надсилайте скарги на http://ukc.gov.ua.

Скільки обходиться людям, що платять податки прийом одного паціента?

Кожна дія лікаря, кожен його робочий день обходиться бюджету у певну суму коштів з бюджету. Інколи це державний бюджет, а інколи місцевий. Один рентген у Києві без урахування вартості рентген-плівки коштує від 30 гривень, в залежності від об’єму частини тіла. Загалом розцінки з бюджету лікарям за роботу приблизно однакові:

Дивіться під ноги, і вам не потрібно буде шукати закупки рентен-плівки на ProZorro!

Здати тест на ВІЛ придбаний через ProZorro. Місія можлива?

Як лікарні закуповують тести на ВІЛ та чи можуть ними скористатися громадяни. Спроба в Коростені, Житомирської області. 

29.09.2017 15:39

"Килимове" бомбардування бюджету

От, заходите ви на прийом до сільського голови, а там - “ковьор” на всю стіну. Ой, ледь не забув. Ще ж від ґанку до кабінету чиновника тягнеться уже засалена, інколи ще з часів Брежнєва, килимова доріжка. Чи закуповують зараз килими та доріжки? Чи є в цьому сенс? От і я спробую в цьому розібратися.

28.08.2017 19:38

Благодійні схеми лікарні Каховки

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Я вирішив в цьому розібратися.

10.08.2017 14:16

Прозора фортеця, або трохи про закупівлі історичної спадщини

Мені стало цікаво глянути в електронній системі закупівель чи багато витрачають на відновлення пам'яток. У ProZorro можемо знайти аж 20 завершених закупівель на геть невелику суму в 1,43 млн гривень по коду, що стосується збереження історичних пам’яток.

16.07.2017 18:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання