Відпала потреба у закупівлі - форс-мажор чи корупційна схема. Інструкція для громадських організацій

27.06.2018 00:29

Що? 

Деякі замовники відміняють процедуру, через відсутність потреби на етапі, коли вже були відкриті пропозиції, а через деякий час оголошують ту саму закупівлю із тими ж умовами. Звісно інколи це можуть бути реальні причини форс-мажорного характеру, але  бувають випадки, коли потреба відпадає тоді, коли переможцем тендера виявляється не той, з ким у замовника була змова. 

Чому це важливо?

Дані дії замовники часто роблять для того, щоб протягнути свого постачальника, у разі якщо переміг чесний підприємець. Такі маніпуляції  спотворюють конкуренцію і підривають рівень  довіри  підприємців у можливість продавати державі. 

Що робимо?

Перевіряємо чи не з’явилася потреба закупівля знову після відміни і хто переміг у повторній закупівлі.

Досить часто замовник відміняє процедуру, вказавши причиною -  відсутність потреби у закупівлі. Проте, через деякий, замовник оголошує аналогічну закупівлю. Такий трюк замовники використовують, щоб відхилити певного учасника, який одержав перемогу у процедурі, аби згодом повторно оголосити таку ж саму закупівлю з метою одержання перемоги учасником, який у змові з замовником. 

Нашим завданням знайти такі процерури і перевірити чи не з'явилася потреба у відміненій закупівлі знову у даного замовника через деякий час

1. Для того щоб знайти відмінені закупівлі через те, що відпала потреба потрібно  на листі “Замовники” обрати 2017 і 2018 роки і перейти у розділ Відбори і у пошуку знайти “Причина відміни”.

2. Далі здійсніть пошук за ключовими словами: “Відпала потреба”, “відсутня потреба”.


3. Для подальшого дослідження оберемо замовника, в якого найбільша очікувана вартість по відмінених процедурах по причині, щоб його детальніше дослідити. Для обрання такого замовника перейдіть на лист “Організатори”, далі необхідно відсортувати за найбільшою кількістю лотів і найбільшою очікованою вартістю і обрати ТОП замовника. В нашому випадку це ДП “Морський торгівельний порт “Южний”. Оберіть замовника.


4. Завантажимо всі лоти, що були відмінені для подальшого порівняння і аналізу. Далі потрібно завантажити масив даних. 

5. Тепер нам потрібно перевірити чи не з'явилася потреба оголосити аналогічну закупівлю знову. Для того щоб знайти чи не оголосили повторно закупівлю, яку до того відмінили відмініть відбори по причинам відхилень, далі потрібно обрати статус процедур “Завершений” і знову завантажити масив даних в ексель.

6. Відкрийте дві таблиці поряд і проведіть звірку даних на предмет дублювання процедур, які були попередньо відмінені по очікуваній вартості, по назві лоту. У випадку знаходження таких процедур можно переглянути переможців і подивитися чи були вони учасниками тих процедур, де замовник вказав причину скасування як “Відпала потреба”.

Ще інструкції, які допоможуть розібратись з тим, як шукати конкретні закупівлі в Публічному модулі аналітики:

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та Youtube каналі.

Задати питання можна в Facebook групі "Аналітичні інструменти ProZorro".

Як BI Prozorro може допомогти керівним органам?

Інструкція допоможе керівному органу ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 14:44

Як розмістити інформацію про публічні закупівлі на своєму сайті?

Інформація про публічні закупівлі на сайті — це відкритість місцевої влади. Така новація має низку переваг. Ми розробили просту інструкцію, яка допоможе відобразити інформацію про публічні закупівлі за допомогою Публічного модуля аналітики ВІ лаконічно, інформативно, а головне — правильно .

19.08.2020 13:00

Логотип ВІ та оптимізація роботи Публічного модуля аналітики ВІ

Нарешті Модуль ВІ отримав персональне лого та корпоративний колір. Але окрім цього ми постійно прагнемо швидкодії модуля, тому оптимізуємо роботу з інформацією. Які саме зміни відбулися - читайте в блозі

06.12.2019 13:00

Рамкові угоди в Публічному модулі аналітики ВІ

Перевага Рамкових Угод – кожна зі сторін отримає надійних партнерів для довгострокової співпраці. Додатковою перевагою для постачальників є можливість налагодити співпрацю з держустановами на чітко визначений період та ефективність планування участі в інших закупівлях. Застосування Рамкових Угод надає можливість замовникові забезпечити економію часу та адміністративних ресурсів, закуповуючи товари та послуги на строк до 4 років, при цьому витративши час та ресурси на укладання Рамкових Угод лише один раз

22.11.2019 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання