Викриття безпідставної дискваліфікації. Інструкція для громадських організацій

17.05.2018 13:22

Як ідентифікувати закупівлі, де є велика ймовірність безпідставних дискваліфікацій й знайти учасника, який найчастіше перемагав у торгах із підозрілими дискваліфікаціями?

Пошук історії взаємодії замовника і дискваліфікованого учасника і їх закупівлі, де є велика ймовірність безпідставних дискваліфікацій

Розглянемо закупівлю Комплекти постільної білизни з бязі. У ній незаконну дискваліфікацію ТОВ “Текстиль Рівне” (32171289) замовником Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» (40081347) була підтверджена АМКУ.

Як знайти незаконні дискваліфікації замовника

Існує велика ймовірність, що були і інші незаконні дискваліфікації замовником. Щоб їх знайти, потрібно переглянути історію по всіх торгах замовника із договором, де подавався учасник.

1. Для відбору учасника перейдемо на лист “Учасники” і знайдіть учасника, якого дискваліфікували. Його код ЄДРПОУ - 32171289

2. На листі “Тендери/лоти” будуть зображені усі тендери, де брав участь учасник

3. На листі “Тендери/лоти” в колонці “Організатор” обираємо замовника за кодом ЄДРПОУ - 40081347

4. Відбираємо, де є визначений переможець. Для цього оберіть “Завершені лоти” в колонці “Статус процедур”.

5. Обираємо всі тендери по колонці “ID тендера” і закріплюємо їх у відбори.

6. Переглядаємо, як часто дискваліфікували даного учасника. Для цього переходимо на сторінку Учасники.

Перевіряємо надійність учасника, якого дискваліфіковують

Як бачимо із відборів в колонці дискваліфікації, даний учасник був дисквалфікований майже в  половині випадків, загалом в 6 випадках з 16 участей.

Нам цікаво зрозуміти, те що його дискваліфіковють - це нормальна ситуація чи вона характерна лише для цього замовника. Для цього нам потрібно перевірити, як оцінюють його пропозицію інші замовники.

1. Вибрати всі закупівлі інших замовник, на які подавався учасник. Видаляємо усі відбори окрім “Код учасника/назва” та  “Код організатора”В колонці “Код організатора”, тиснемо лупу, обираємо параметр “Выбрать исключенные”, щоб шукати по усім замовникам окрім Філія “ЦЗВ” ПАТ “Укрзалізниця”.

2. Переглянути, який відсоток дискваліфікації у інших замовників. Перейдіть на лист “Карточка учасника” і оберіть пропозиції що виграли і були дискваліфіковані. Так ми отримаємо частку дискваліфікованих по процедурах, де він оцінювався.

3. Деталізувати “оцінку пропозицій” по групі CPV. Обираємо групу CPV, по якій була дискваліфікаці. Дивимось загальну кількість процедур і частку процедур, що були дискваліфіковані. Бачимо, що замовник виграв процедури по даному коду СPV, а дискваліфікацій у нього немає.

Робимо висновок, що окрім підтвердження Антимонопольного комітету є підтвердження іншого замовника, який обирав нашого учасника як переможця по даному коду СPV.


Перевіряємо, хто саме перемагав у цих торгах

Часто пропозиції дискваліфікують, щоб переміг потрібний учасник. Якщо в торгах по конкретних товарах часто є дискваліфікації, при цьому перемагає один і той самий учасник, це є серйозною підставою дослідити зв’язки між Замовником і Учасником. Перевіримо, чи в нашому випадку була така ситуація.

1. Відібрати закупівлі. Повторно вводимо код замовника і учасника, і обираємо процедури де вони брали участь.

2. Щоб відобразити інформацію по інших учасниках закупівель, перейдіть на лист “Учасники”. На ній в нас відображаться лише один учасник, бо ми обрали саме його у відборах. Для того, щоб побачити інших учасників відібраних лотів потрібно видалити фільтр по учаснику і видаліть відбір.

3. Щоб переглянути, хто перемагає найчастіше, виконайте сортування за найбільшою кількістю виграних. Ця дія допоможе виявити учасника, який найбільше вигравав лотів і порівняти кількість участей з кількістю перемог.

4. В колонці “Кількість дискваліфікацій” є можливість побачити тих учасників, яких замовник постійно дискваліфікує.

Перевіряємо учасника на предмет якісно підготовленої тендерної доккументації

В нас ситуація, коли одна компанія виграє в основному всі тендери, і двох інших учасників замовник дискваліфікує. 

Зараз нам необхідно зрозуміти, чи варто розглядати документацію учасників на предмет неправомірної дискваліфікації, так як учасник може погано готувати тендерну документацію і скоріш за все його могли дискваліфікувати на законних підставах. 

Перейдемо до перевірки гіпотези, яку ми окреслили:

1. Вибираємо учасника якого дискваліфікують і закріплюємо цей відбір. Переходимо на лист “Тендери/лоти”.

2. Видаляємо усі відбори, окрім Код учасника/назва та Код організатора. В колонці “Код організатора” тиснемо лупу, обираємо параметр “Выбрать исключенные”, аби шукати по усім замовникам, окрім нашого.

3. Перейдіть на лист “Карточка учасника” і оберіть пропозиції що виграли.

4. Додатково оберіть групу CPV, по якій замовник безпідставно дискваліфіковував нашого учасника в своїх тендерах. Ця дія дасть змогу оцінити пропозиції по яким були дискваліфікації у нашого замовника, а по іншим замовникам - була перемога.

5. Робимо висновок що даний учасник досить професійно готує тендерну документацію про що свідчить 11 перемог серед 5 інших замовників.

Зараз ми спростували гіпотезу про те що учасник погано готує тендерну документацію, а отже є велика ймовірність що в закупівлях де замовником є Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» (код 4008134) даного учасника (ТОВ “ПромТекс”) дискваліфікували також незаконно.

Ще інструкції, які допоможуть розібратись з тим, як шукати конкретні закупівлі в Публічному модулі аналітики:

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та Youtube каналі.

Задати питання можна в Facebook групі "Аналітичні інструменти ProZorro".

Як BI Prozorro може допомогти керівним органам?

Інструкція допоможе керівному органу ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 14:44

Чому різні області купують ШВЛ за різними цінами?

Станом на 26 квітня в Сумській і Полтавській області купили по 37 апаратів ШВЛ. Однак в одній на них витратили 28 млн грн, а в іншій — 37 млн грн. Як так вийшло? Пояснюємо, які бувають типи ШВЛ і скільки вони коштують.

28.04.2020 14:00

Рамкові угоди в Публічному модулі аналітики ВІ

Перевага Рамкових Угод – кожна зі сторін отримає надійних партнерів для довгострокової співпраці. Додатковою перевагою для постачальників є можливість налагодити співпрацю з держустановами на чітко визначений період та ефективність планування участі в інших закупівлях. Застосування Рамкових Угод надає можливість замовникові забезпечити економію часу та адміністративних ресурсів, закуповуючи товари та послуги на строк до 4 років, при цьому витративши час та ресурси на укладання Рамкових Угод лише один раз

22.11.2019 14:00

Як правильно підписатися на тендер та слідкувати за кожним етапом проведення процедури закупівлі

Якщо ви бажаєте підписатися на тендер та отримувати важливі сповіщення на пошту, Telegram або Skype, вам необхідно перейти на сайт DOZORRO.

25.10.2019 15:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання