Викриття статистів. Інструкція для громадських організацій

13.06.2018 03:45

Що?

Учасники, які приймають участь у великій кількості процедур, але ніколи не перемагають

Чому це важливо?

Зазвичай мета таких учасників не перемога, а спотворення результатів закупівлі. Вони беруть участь, щоб підіграти іншому учаснику, щоб той  отримав перемогу і максимально дорого міг продати свої товари/послугу або штучно підняти показник конкурентності. Саме через це таких учасників ще називають статистам.

Що робимо?

Шукаємо статистів у модулі аналітиці і виявляємо з ким в парі вони працюють. 

Учасники, які гарантують, що закупівля відбудеться

Існують учасники, які приходять на тендери задля формальної участі. Формальна участь - це участь не заради перемоги, а заради підтримки свого партнера. Розглянемо на практиці

1. Шукаємо статистів. Перейдемо на лист «Учасники».

2. Необхідно зрозуміти хто з учасників має найбільшу кількіcть участей і немає перемог. Відсортуємо учасників за найбільшою кількістю лотів, а також друге сортування виконаємо за найменшою кількістю перемог. Такі статисти мають дуже малу частку дискваліфікацій.

3. Наступний крок допоможе зрозуміти хто з статистів працює просто над тим, щоб тендер відбувся. Перші компанії в списку потенційно можуть відноситися до статистів, адже найбільше приймали участь, жодного разу не перемогли. Обираємо статиста за найвищими показниками по к-ті участей без перемог відповідно до результатів пошуку.

Таких статистів запрошують, коли є ризик, що на торги прийде недостатня кількість учасників. Фактично вони гарантують, щоб закупівля відбулась. Для статистів із цієї групи характерна велика кількість участей, практично відсутні перемоги (або зовсім відсутні перемоги) і торги, де вони зменшували суму своєї пропозиції (оскільки вони прийшли лише для того, щоб торги відбулись).

Давайте знайдемо інших учасники, які працюють зі статистом в парі.

1. Переходимо на лист “Тендери/лоти” та обираємо усі лоти, в яких брав участь обраний статист.

2. Далі знімаємо відбір вашого учасника-статиста і переходимо на лист «Учасники» аби побачити усіх учасників по даним тендерам включно з нашим статистом. 

3. Сортуємо учасників за кількістю участей і дивимося хто приходив на дані процедури разом з статистом. У таких учасників буде однакова, або наближена кількість участей. 

Учасники, які забезпечують перемогу  партнера

1. Переходимо на лист “Учасники” та відсортовуємо учасників від найбільшої до найменшої кількості участей, а після цього від найбільшої до найменшої кількості дискваліфікацій. Кількість перемог у статиста майже завжди буде рівна нулю. Обираємо одного учасника, який має кількість участей майже рівну кількості дискваліфікацій і не має перемог для того, щоб визначити учасника, який працює в парі із статистом.

2. Щоб визначити з яким саме учасником статист потенційно може бути в змові, нам необхідно відібрати процедури, де статиста було дискваліфіковано. Для цього переходимо на лист “Карточка учасника” і обираємо цінові пропозиції, які дискваліфіковані. Також робимо відбір процедур, в яких нашого статиста було дискваліфіковано. 

3. Повертаємося на лист “Учасники”, знімаємо відбір нашого статиста і по кількості перемог знаходимо “партнерів” статиста, кому він скоріш за все “віддавав” свою перемогу.

Дані статисти приходять, щоб допомогти своєму партнеру виграти закупівлі. Наприклад, вони можуть знизити ціну, до того рівня, щоб відбити у інших учасників бажання/змогу торгуватись і тоді їхній партнер може перемогти по максимальній ціні. Для статистів із цієї групи характерна велика кількість участей, практично відсутні перемоги і значна кількість дискваліфікацій, оскільки треба відмовлятись від підписання договору на користь партнера. 

Ще інструкції, які допоможуть розібратись з тим, як шукати конкретні закупівлі в Публічному модулі аналітики:

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та Youtube каналі.

Задати питання можна в Facebook групі "Аналітичні інструменти ProZorro".

Навіщо замовникам BI Prozorro?

Інструкція допоможе замовнику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 12:48

Як розмістити інформацію про публічні закупівлі на своєму сайті?

Інформація про публічні закупівлі на сайті — це відкритість місцевої влади. Така новація має низку переваг. Ми розробили просту інструкцію, яка допоможе відобразити інформацію про публічні закупівлі за допомогою Публічного модуля аналітики ВІ лаконічно, інформативно, а головне — правильно .

19.08.2020 13:00

Логотип ВІ та оптимізація роботи Публічного модуля аналітики ВІ

Нарешті Модуль ВІ отримав персональне лого та корпоративний колір. Але окрім цього ми постійно прагнемо швидкодії модуля, тому оптимізуємо роботу з інформацією. Які саме зміни відбулися - читайте в блозі

06.12.2019 13:00

Як правильно підписатися на тендер та слідкувати за кожним етапом проведення процедури закупівлі

Якщо ви бажаєте підписатися на тендер та отримувати важливі сповіщення на пошту, Telegram або Skype, вам необхідно перейти на сайт DOZORRO.

25.10.2019 15:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання