Гуртом і батька легше бити

06.02.2020 22:00

Зустріти на одній закупівлі у системі Prozorro пов’язаних між собою учасників — не рідкість. Наприклад, двоє фізичних осіб-підприємців, які виявилися подружжям, ФОП, що змагається на торгах із власною фірмою, або ж дві юридичні особи зі спільним засновником. Зазвичай, пов’язаних між собою учасників двоє. Проте, Агентство ефективних рішень виявило та оскаржило до АМКУ низку закупівель, де було не двоє — а одразу четверо ймовірно пов’язаних між собою учасників.

Йдеться про ТОВ «Комерційне підприємство «Інтертелеком», яке почергово змагалось з трьома ФОПами на торгах для надання послуг з доступу до інтернету у Сумській області.

Козленко, Сірик і Перов – прізвища підприємців, що разом з «Інтертелекомом» ймовірно спотворювали торги. По-перше, на це вказує те, що всі четверо учасників зазначили в Prozorro одного і того ж представника та ще й один контактний номер телефону.

Ба більше, на закупівлі послуг з доступу до Інтернету відділу освіти Миколаївської селищної ради свої тендерні пропозиції учасники «Інтертелеком» та ФОП Козленко подавали на бланках з однаковою емблемою та абревіатурою «ІТК», що співзвучно назві провайдера «Інтертелеком». На додачу до цього, на бланках обох учасників вказана однакова електронна адреса: sales@sitv.com.ua. А у довідках про персональні відомості учасників у Козленка та «Інтертелеком» — одна і та ж поштова адреса.

Окрім того, на бланках обох учасників наявні однакові чорні плями біля назви документів, що може свідчити про те, що учасники сканували документи на одному пристрої.

Свої тендерні пропозиції Козленко та «Інтертелеком» неодноразово подавали з невеликою різницею у часі. Наприклад, в аналогічній закупівлі цього ж замовника вони подали пропозиції з різницею всього у 3 хвилини. Така синхронність дій не може бути простою випадковістю, особливо коли вона неодноразова. 

Поміж тим, в обох зазначених випадках учасник Козленко не змінював своєї цінової пропозиції. Натомість «Інтертелеком» суттєво знижував ціну, наприклад, більш ніж на 400 тисяч гривень. Це може свідчити про те, що ФОП Козленко не мав наміру стати переможцем торгів.

Однакову з «Інтертелекомом» електронну адресу у документах своєї тендерної пропозиції вказує і ФОП Перов, з яким інтернет провайдер теж змагався на торгах. ФОП Перов також подавав свою тендерну пропозицію на бланках з емблемою «ІТК». Зокрема, Перов і «Інтертелеком» змагались у торгах на надання доступу до Інтернету, які оголошувала Сумська дирекція «Укрпошти». Ці учасники подали свої тендерні пропозиції з різницею у 6 хвилин. У цьому випадку не змінював своєї цінової пропозиції вже «Інтертелеком», а ФОП Перов знизив свою цінову пропозицію вдвоє.

Таку ж поштову адресу вказує у документах своєї тендерної пропозиції ще один учасник – ФОП Сірик, який також змагався з «Інтертелекомом» у торгах, зокрема, на закупівлі послуг інтернет-провайдера, оголошеної відділом освіти Новослобідської сільради. Додамо, ФОП Сірик теж (уже традиційно) впродовж аукціону свою цінову пропозицію не змінював, водночас «Інтертелеком» зменшив цінову пропозицію майже на 200 тисяч гривень.

Названі ФОПи — Сірик, Козленко і Перов — жодного разу не змагалися між собою на торгах, проте почергово брали участь у закупівлях разом з «Інтертелекомом». У 2019 році загалом закупівель за участю інтернет-провайдера та підприємців було більше десяти.

Окрім спільної поштової та електронної адреси, однакових бланків, номера  телефону і контактної особи, названих ФОПів і «Інтертелеком» об’єднує ще й те, що всі четверо зробили одну і ту ж описку. Зокрема, у довідці про персональні відомості про учасника торгів всі вони у назві документу називають систему «ProZzoro» замість «Prozorro».

Про вказані факти ймовірної пов’язаності ФОПів Сірика, Козленка і Петрова з ТОВ «Комерційне підприємство “Інтертелеком”» Агентство ефективних рішень звернулося до територіального відділення АМКУ в Сумській області, яке розпочало розслідування вказаних фактів за результатами звернення ГО.

Харчування у навчальних закладах: спрощені закупівлі vs відкриті торги

Чи правильно замовники обирають процедури закупівель, щоб забезпечити дітей смачною їжею?

09.03.2021 14:00

Ліва сторона + права сторона = міст

В Конотопі міська рада поділила міст, щоб уникнути конкурентних торгів.

22.04.2020 20:15

Грудневі жнива на Франківщині: витратити не можна залишити

Департамент будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації за «грудневі жнива» уклав більше 60 прямих договорів на очікувану вартість у 24 мільйони гривень без проведення аукціонів у ProZorro.

23.01.2018 19:36

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання