Короновані новачки

25.12.2020 14:00

Як отримати замовлення від бюджетних установ? Раз за разом брати участь у конкурентних торгах? Пропонувати якісний товар за помірні гроші? Мати успішний досвід виконання небюджетних замовлень? У часи швидких коронавірусних закупівель усе це стало не таким важливим. Цілком реально отримати підряд, просто зареєструвавшись ФОПом чи створивши власну ТОВку. Водночас установи будуть готові замовляти у вас не лише поширені на ринку товари на невеличкі суми, а й специфічні прилади за сотні тисяч гривень. Не вірите? Стежте за цифрами.  

Із 14 по 20 грудня замовники України провели трохи більше 6,4 тисяч коронавірусних закупівель. Підрядниками на них, серед інших, обрали два десятка підприємців та організацій, що були офіційно зареєстровані за останні півтора місяця цього року. П’ятеро з них пройшли процедуру реєстрації не раніше початку грудня, що, однак, не завадило їм підписати в цей період 11 договорів загальною вартістю 18,26 мільйона гривень. 

Переплата для новачка

Мабуть найпоказовішим у нашій історії є випадок Торецької міської філії «Донецького обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України». 17 грудня вона замовила в ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Агар ЮА» медичні матеріали на майже 7 мільйонів гривень. За умовами контракту підрядник, зареєстрований лише за тиждень до підписання договору – 10 грудня, мав поставити набори peaгентів для ПЛР-тестів на COVID-19. Виконати замовлення потрібно було вельми оперативно – до 21 грудня поточного року.

Водночас за придбані товари торецькі медики суттєво переплатять. Так, за один набір peaгентів DNA/RNA-Mag Auto замовники віддали по 9,1 тисяч гривень, тоді як їхнім колегам з Тернопільського та Львівського лабцентрів аналогічний товар обходився значно дешевше – лише по 6 тисяч. 

Ті самі львів’яни заплатили суттєво менше і за набори реагентів для виявлення РНК коронавірусів SARS-CoV-2 в режимі реального часу – 6 тисяч гривень. Тоді як «Агар ЮА» продавало їх по 8,2 тисяч за одиницю товару.

Насамкінець, на пакети реагентів для виділення нуклеїнових кислот підрядник-новачок також суттєво завищив ціну. Столичні медики та кропивницькі лаборанти за подібний товар платили 1,48 тисяч гривень, в той час як у Торецьку виклали по 2,42 тисячі за набір. 

У підсумку, за весь замовлений товар Торецька філія Донецького обласного лабцентру переплатила приблизно 2,1 мільйона гривень. 

Однак уповноважена особа лабцентру по коронавірусних закупівлях Олександра Долгокосова запевняє – вони попередньо вивчали ринок та до підписання контракту мали на руках півдесятка комерційних пропозицій. Ціну ж пояснює стислими строками поставки товару та великими обсягами замовлення.

 «Ми розіслали запрошення, отримали комерційні пропозиції, і вже з розрахунку ціни і тої кількості товару, яка нам була потрібна, приймали рішення», – резюмувала посадовиця.

Єдиним власником дніпровського ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Агар ЮА» вказана Роза Буря. Її контакти також є в каталозі юристів на порталі «Протокол». Крім того, на сайті компанії Аgar.ua можна знайти й номер телефону Дмитра Давидова, засновника ТОВ «ТК Груп», який свого часу працював інспектором патрульної поліції Дніпра. 

Багаторукі будівельники

Ще одним підрядником-новачком, що встиг отримати замовлень на понад 6 мільйонів гривень, стало одеське ТОВ «Промеір». Фірму зареєстрували 3 грудня, а менш ніж через два тижні вона підписала договір на проведення капітального ремонту системи киснепостачання одеського пологового будинку №2. Вартість замовлення, яке потрібно виконати до кінця поточного року, складає 1,98 мільйона гривень. Календарний план виконання робіт на сторінці закупівлі відсутній, тож, що саме та коли мають робити одесити — невідомо. 

Прикметно інше. Ще через кілька днів, 17 грудня, підрядник підписав свій другий договір. Цього разу — з Миколаївською міською лікарнею №5 на суму 4,8 мільйони гривень. Предмет договору ідентичний попередній угоді – капремонт системи киснепостачання. Строк виконання також не відрізняється – до 31 грудня 2020 року. Водночас до 20 числа працівники «Промеіра» мали спочатку розробити робочий проєкт майбутнього ремонту, а вже далі проводити облаштування фундаментів, монтаж кріогенної ємності, монтаж внутрішніх мереж киснепроводу та  інші роботи. 

Чому для виконання таких завдань миколаївські медики обрали саме цю фірму (без досвіду, з іншої області та з уже підписаним контрактом на цей самий час), ми вирішили поцікавитись у представників медзакладу. Юристка лікарні Олександра Трач в телефонному коментарі зауважила, що одеська компанія мала на руках певні специфічні дозволи та допуски до виконання робіт з кисневим обладнанням. Що саме це були за дозволи, представниця медзакладу, на жаль, уточнити не змогла. Проте вона підтвердила іншу інформацію – виконати замовлення фірма-підрядник має таки до кінця поточного року. 

Засновниками ТОВ «Промеір» на сьогодні є одесити Віталій Стольніков і Олександр Носенко, кожен з яких має власний ФОП. Керує фірмою Світлана Гвоздьова, якій належить ТОВ «Агротренд ЛТД». Це підприємство спеціалізується на оптових продажах продуктів харчування, напоїв та тютюнових виробів. Окрім персоналії пані Гвоздьової, «Промеір» та «Агротренд ЛТД» об’єднує й спільний зареєстрований контактний номер телефону — +380674819782.

Завершальна трійка

Єдиним ФОПом серед зареєстрованих у грудні підрядників, які встигли отримати ковідне замовлення в період з 14 по 20 грудня, стала Костенко Тетяна Миколаївна. Від дати реєстрації минуло лише 4 дні, а підприємиці вже довірили виконувати замовлення київської військової частини 3078 Національної гвардії України. ФОП мала поставити 2,5 мільйони штук 3-шарових медичних масок загальною вартістю 4,21 мільйона гривень. Для військових засоби індивідуального захисту коштували по 1,68 грн/шт., що є цілком ринковою ціною. 

Подібна довіра військових пояснюється тим, що попередні поставки аналогічних товарів для нацгвардійців здійснювала Костенко Олена Ігорівна – донька вище згаданої Тетяни Костенко. 

Своє перше замовлення 15 грудня отримав і новачок з Одеси – ТОВ «Оксівіл». Фірму було внесено до реєстру 3 грудня з основним видом діяльності «Оптова торгівля фармацевтичними товарами». А ось першим контрактом товариства стала поставка захисного спецодягу для Лиманської центральної районної лікарні. 

При загальній вартості договору в 244,35 тисяч гривень, ціни на окремі товари коливались від задовільних – на рукавички і маски, до завищених – на халати та комбінезони. Останні позиції ТОВ «Оксівіл» продавало в середньому на 40% та 15% дорожче від подібних пропозицій у системі Prozorro. Власником, а заодно й керівником підприємства є місцевий бізнесмен Сергій Пушкін.

Замикає загальну п’ятірку наших щасливчиків ужгородське ТОВ «Сінкро», яке свої перші 6 замовлень отримало 16, 17 та 18 грудня. Цю фірму 7 грудня зареєструвала підприємиця Тетяна Рішко, якій також належить ПП «Сінкро медика». Що ж до першого успіху новоствореного ТОВ — це був договір на придбання аналізатора газів крові та електролітів із Ужгородською районною клінічною лікарнею . У комплект до приладу, який коштував медикам 268,9 тисяч гривень, постачальник також додав реагент-пак, контролі газів та мийний засіб. Вони загалом коштували приблизно 15-16 тисяч гривень. За сам аналізатор лікарня дещо переплатила, адже аналогічний товар (без додаткових бонусів) по країні продають в середньому по 218 тисяч гривень. Це десь на 34 тисячі дешевше ціни, яку заплатила районна лікарня.

 

Як бачимо, економічно вигідні пропозиції чи навіть досвід співпраці з попередніми бізнес-проєктами підрядника далеко не завжди є визначальними критеріями під час вибору стратегії співпраці з новоствореним ФОПом чи ТОВкою. Непоодинокі випадки, коли за свій вибір замовникам доводиться суттєво переплачувати. То чи не краще детальніше вивчити ринок та віддати замовлення перевіреним фірмам з ринковими цінами? Питання залишається риторичним.

Вирішувати, що купувати для лікування коронавірусу, мають медики

Розмова з головним лікарем опорної лікарні в Кропивницькому про забезпечення, процедуру COVID-19, страхування і вакцинацію.

19.03.2021 10:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: морфій

Навіщо морфій для лікування коронавірусу та скільки переплачують лікарні, коли купують його за процедурою COVID-19.

05.03.2021 10:00

Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

Хоча вакцина від грипу не лікує від коронавірусу, її включили до переліку препаратів, які можна купувати без аукціонів для протидії COVID-19. Ми дослідили, скільки вакцини у такий спосіб закупили в Україні і за якими цінами. 

09.02.2021 11:00

Цінові парадокси в закупівлях кисневих концентраторів OLV-10

Як медичні заклади закуповували кисневі концентратори китайського виробництва за коронавірусною процедурою.

28.01.2021 18:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання