Як оцінити обсяг ринку публічних закупівель

26.02.2024 03:30

Яка потреба: Дізнатися, де можна розширити продажі та закріпити позиції на ринку.

Що робимо: Аналізуємо розподіл закупівель за регіонами України, визначаємо, які замовники найчастіше закуповують певні товари, та скільки коштів вони на це витрачають.

Чому це важливо: Аналіз інформації про обсяг ринку закупівель допомагає учаснику оцінити плюси й мінуси входження у цю сферу зі своїми товарами (роботами чи послугами) у певних діапазонах цін та регіонах.

Уся інформація про потреби топового покупця країни (держави) знаходиться у публічному модулі аналітики. Тож bi.prozorro.org допоможе постачальникам отримати швидкий та різнопрофільний аналіз обсягу ринку публічних закупівель.

Щоб почати працювати з модулем аналітики, зайдіть на лист «Тендери/лоти» додатку  «12. Етап закупівель» — він допоможе знайти тендери з вашим предметом закупівлі (наприклад, молоко). Адже спочатку потрібно відібрати те, що є вашою продукцією, послугами чи роботами.

Далі в пошуку для відбору за назвою лота напишіть назву товару, який ви хочете продати. Записувати потрібно зі спеціальними знаками, наприклад: *молоко*. Ці знаки потрібні, щоб врахувати можливі варіації в словах. Зірочки дають змогу шукати необмежену кількість символів до назви і після неї. Це дуже допомагає, коли ви проводите пошук за частиною слова. Після запиту натисніть ENTER, і система додасть у відбори всі закупівлі, де зустрічалося слово «молоко». Відмітимо, що замовники по-різному можуть називати предмет закупівлі, і через це виникають складнощі з вибором потрібних лотів. Щоб створювати ефективні пошукові запити  — рекомендуємо ознайомитися з нашою детальною інструкцію. 

Проведений відбір за обраним словом не завжди може дати ідеальний результат. Тому додатково краще перевірити, які групи товарів потрапили у вибірку.  Для цього у фільтрі «Клас CPV лота (агреговано)» впишіть підходящі коди та відсортуйте отримані  дані за ними. Наприклад, товар молоко входить у групи за кодом CPV: 155500000-3 Молочні продукти та 03330000-3 Продукція фермерського тваринництва. Цей відбір допоможе звузити коло до потрібних закупівель, відкинувши ті, що випадково потрапили у вибірку.

Більшість товарів замовники закуповують з року в рік. Наприклад, потреба на молоко є стабільною. Для розуміння того, який орієнтовно ринок молока буде у новому році, треба подивитися результати минулого. Також користувачу більш актуальними є дані щодо завершених лотів, адже по них вже підписали договори. Саме тому, щоб отримати об’єктивну картину ринку, краще вибрати минулий рік проведення закупівель та завершений статус лоту. 

Отже, дані про загальні обсяги закупівель молока нашою державою відображені одразу над таблицею. Там є кількість лотів закупівель, суми очікуваної вартості, початкова та поточна  суми договорів.

Також зверніть увагу, що замовники під час проведення неконкурентних закупівель (тих, які не передбачають аукціону) переважно підписують договори з постачальниками, з якими звикли працювати. Тому новим учасникам краще орієнтуватися на закупівлі, де вони можуть позмагатися із іншими. Для цього додатково потрібно обрати конкурентні процедури в фільтрах праворуч

Обравши потрібні для аналізу відбори, варто оцінити отриману інформацію про обсяги ринку молока у розрізі різних показників. Для початку учаснику буде цікаво дізнатися про те:

  • в яких областях найбільші витрати на закупівлю його товару;
  • які типи процедур переважно застосовують замовники;
  • в яких діапазонах сум оголошують конкурентні закупівлі;
  • хто з учасників найбільше перемагає у тендерах.

Ці дані потрібні для того, щоб обрати пріоритетну область для участі в закупівлях. Додатково постачальнику варто враховувати відстань від свого місцезнаходження до бажаного регіону. Адже логістика учасника впливає на ціну, строки поставки та якість товару. Щоб оцінити ринок молока детальніше, краще перейти на лист «Показники».

Пріоритетними областями для учасника можуть бути ті, де замовники витрачають найбільше коштів на молоко. Тому для початку користувачеві буде краще за допомогою карти порівняти очікувану вартість закупівель у регіонах. Для цього вгорі зліва оберіть потрібний індикатор. Потім треба навести курсор на одну з областей  — відкриється значення показника очікуваної вартості у цьому регіоні. На карті України ви можете обрати всі області, що вас цікавлять — тоді всі дані перебудуються. Або ж оберіть конкретну область, тоді всі показники на листі будуть відображати саме її дані. Також для зручності карту можно збільшити.

Щоб дізнатися, які типи процедур замовники оголошують частіше і в яких з них закладено більше грошей, потрібно перейти на вкладку «Рейтинги». Замість карти на листі відобразиться діаграма. Зліва у спадному меню виберіть показник «Процедура закупівель». Тепер ви можете оцінити, де більше зосереджено коштів замовників: у конкурентних закупівлях чи у прямих контрактах.

Щоб планувати свою діяльність, учасникам важливо розуміти, якими партіями замовники переважно купують молоко, тобто які суми договорів переважають: великі чи малі. У функціоналі вище описаної діаграми є можливість відсортувати закупівлі за діапазоном сум лотів та за кількістю процедур. Також, обравши у діаграмі «Діапазони очікуваної вартості», учасник може подивитися, яка частка коштів припадає на кожен діапазон сум лотів.

Дані про пік активності оголошення закупівель замовниками можуть бути корисними учасникам, щоб своєчасно:

  • найняти додатковий персонал для участі у тендерах;
  • спланувати, коли краще збільшувати свої складські запаси.

Для успішної участі у закупівлях важливо знати своїх конкурентів. Залишаючись на тому самому листі, що й раніше, знайдіть нагорі справа індикатор «Кількість учасників» та натисніть на нього. Додатково виберіть показник «Конкурентність». Зліва оберіть діаграму переможців торгів за очікуваною вартістю. Щоб подивитися переможців за кількістю лотів, виберіть внизу діаграми відповідний показник. Додатково на карті праворуч можна подивитися переможців у конкретній області. Для цього потрібно лише натиснути на регіон, який вас цікавить. 

Щоб більш детально та ефективно оцінити конкурентів  — читайте нашу іншу інструкцію.

І наостанок, щоб встановити перелік привабливих замовників, які провели успішні конкурентні закупівлі на найбільшу очікувану вартість, перейдіть на лист «Організатори». Оберіть колонку таблиці «Очікувана вартість» та відсортуйте дані від найбільшої до найменшої суми. Після цього ви отримаєте перелік основних замовників вашої продукції.

Також є інструкції, які допоможуть розібратись, як шукати конкретні закупівлі в публічному модулі аналітики, наприклад, як постачальнику зрозуміти привабливість публічних закупівель і проаналізувати ціну за одиницю товару в системі

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та на нашому Youtube каналі.

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Інструкцію оновлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Як відібрати закупівлі конкретного товару

Використовуєте пошук за ключовим словом, але не певні, що знайшли усі результати, — спробуйте пошук з застосуванням певних хитрощів. Усі лайфхаки з пошуку зібрані в одному місці. 

26.02.2024 14:42

Посилання на BI Prozorro: як зберегти те, що ви наклацали

Як послатися на дані в публічному модулі аналітики зі збереженням відборів.

07.02.2024 17:10

Як знайти договори без звіту про виконання

Покрокова інструкція, як знайти у BI Prozorro договори, про які ви забули прозвітувати.

03.01.2024 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання