Озеленення Українки під загрозою через ігнорування владою законів

02.05.2019 16:39

Озеленення міста Українка в Київській області може опинитись під загрозою через порушення правил проведення закупівель.

У січні 2019 року виконавчий комітет міста Українка оголосив відкриті торги з публікацією англійською мовою на послуги з озеленення території та утримання зелених насаджень оголошеною вартістю 7,8 млн грн

Участь у торгах взяли 7 учасників. Після розгляду пропозицій тендерний комітет допустив до аукціону чотирьох учасників: Міський житловий центр, "Бриз Дніпра", "Київське управління механізації" та "ДАН девелопмент".

Громадська організація Трипільський край вже неодноразово помічала порушення при проведенні публічних закупівель міською радою Українки: то туалети “ремонтують” вдвічі дорожче, то укладають договори на вже виконані роботи. До закупівлі озеленнення у нас теж є кілька запитань.

Питання №1. Чому у вартість включили місяць до підписання договору

Згідно з додатком №6 до тендерної документації, строк надання послуг становить період березень-грудень 2019 р. У той час як аукціон відбувся 7 березня, а укласти договір можливо лише у квітні. Навіщо в ціну заклали вартість озеленення у період, коли договір ще не підписаний? Сподіваємось, що прокуратура, куди ми направили звернення, пояснить це.

Питання №2. Чому незаконно відхиляють учасників

За законоам торги з публікацією англійською мовою проводяться у два етапи, на відміну від відкритих торгів. Спочатку замовник оцінює відповідність учасників винятково вимогам, без розкриття інформації про ціну. Якщо учасник відповідає вимогам, то його допускають до другого етапу, де вже переможе найвигідніша пропозиція. 

Виконавчний комітет Українки при закупівлі озеленення порушив закон на обох етапах. Спочатку допустив до аукціону пропозицію учасника ТОВ "Київське управління механізації", де інформація про ціну вже була оприлюднена на першому етапі у тендерній документації.

А потім замовник відхилив пропозиції двох учасників після аукціону та визнав переможцем компанію, яка запропонувала на 1,75 млн грн дорожче від найдешевшої пропозиції.

Допущені учасники

Розгляд пропозицій станом на 2 травня 2019

Антимонопольний комітет України підтвердив безпідставну дискваліфікацію після розгляду скарги компанії «Бриз Дніпра», чия пропозиція була відхилена.

В ході аукціону найкращою виявилась пропозиція іншого учасника - ТОВ «Міський житловий центр». За результатами звернення громадської організації «Трипільський Край» Північний офіс Держаудитслужби провів моніториг закупівлі, але порушень у відхиленні цього учасника не побачив. 

Чому так - ми обов’язково запитаємо у Лідії Гаврилової, голови Державної аудиторської служби України.

2 травня 2019 року тендерний комітет скасував всі попередні протоколи та знову розглянув пропозиції учасників. І знову, попри однозначний висновок Антимонопольного комітету, не дотримується Закону та відхиляє пропозицію з найнижчою ціною. В рішенні антимонопольного комітету чітко зазначено, що Замовник не має права відхиляти пропозиції учасників, які були допущені до аукціону. Але, схоже, Закон міськраді не указ.

Зразок товару: очікування і реальність

Як домогтися високої якості без дискримінаційних вимог.

03.09.2020 18:00

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання