Як розмістити інформацію про публічні закупівлі на своєму сайті?

19.08.2020 13:00

Інформація про публічні закупівлі на сайті — це відкритість місцевої влади. Така новація має низку переваг:

  1. Громадяни отримують доступ до публічної інформації. Вони бачать, що влада від них нічого не приховує. Активні жителі можуть моніторити й контролювати закупівлі одразу на веб-сайті. Завдяки цьому, ви будете отримувати менше запитів на доступ до публічної інформації — це знизить навантаження на апарат органу влади. Окрім цього, завдяки більшій залученості громади до контролю публічних закупівель, знизиться ймовірність корупції у закупівлях підпорядкованих вам замовників.

  2. Підприємці бачать закупівлі, починають довіряти замовнику. На конкурентні процедури приходитиме більше учасників, тож ціни знижуватимуться. Це дозволить ефективніше використовувати бюджетні кошти. Тож закупівлі відбуватимуться легше, а можливості партнерства місцевої влади й бізнесу — зростатимуть.

Ми розробили просту інструкцію, яка допоможе відобразити інформацію про публічні закупівлі за допомогою Публічного модуля аналітики ВІ лаконічно, інформативно, а головне — правильно .Додати інформацію з Публічного модуля аналітики ВІ на ваш сайт можна усього за 3 кроки:

1. Визначити ієрархію вашого підпорядкування (нижче пояснено, що це) і передати її нам;

2. Визначити варіант розміщення інформації, який вам найбільше підходить (усього їх 3). 

3.Передати інструкції системному адміністратору вашого сайту. Він розмістить Публічний модуль аналітики ВІ на сайті органу влади.

Орієнтований час впровадження цієї функції на сайт — 2 години. Розміщення і подальше використання Публічного модуля аналітики безкоштовне.

Публічний модуль аналітики ВІ постійно розвивається і доповнюється новим функціоналом. Щоб бути в курсі його останніх змін та можливостей, які можуть вплинути на відображення об’єктів на ваших ресурсах, підписуйтесь на нашу розсилку.

Якщо вам потрібна допомога або консультація, напишіть напишіть нам на bi@ti-ukrane.org. 

Ієрархія підпорядкування

Щоб на сайті Публічний модуль аналітики ВІ відображав ваші закупівлі та/або ваших підпорядкованих підрозділів та вашого органу, нам треба розуміти, які установи/підприємства/департаменти/управління підпорядковуються вашій міській раді або ОДА. Нам необхідно отримати від вас актуальну структуру підпорядкованих замовників. Як постійно підтримувати її оновленою  — читайте за посиланням

Оберіть місце для модулю аналітики

Насамперед визначте, де саме на своєму сайті ви б хотіли бачити модуль аналітики. Це можуть бути: 

1. в розділах сайту, присвячених державним/публічним закупівлям;

2. в розділах сайту, присвячених фінансам, бюджету;  

3. в новоствореному розділі, який буде стосуватися суто аналітики публічних закупівель

Зверніть увагу, що розташування модулю має бути логічним і легкодоступним для громадян і бізнесу, які відвідують сайт.

Оберіть свій варіант розміщення

Варіант 1. Розміщення посилання на Публічний модуль аналітики ВІ з прив’язкою до закупівель певного замовника або керівного органу

Цей варіант підійде, якщо ви хочете відобразити загальну інформацію про закупівлі: їхню кількість, обсяг зекономлених коштів, кількість постачальників та замовників, рівень конкурентності АБО конкретну інформацію про кожен тендер чи лот.

За кліком на посилання відвідувач перейде на Публічний модуль ВІ з відображенням інформації про закупівлі. Під посиланням варто розмістити базову інструкцію у вигляді декількох скріншотів або ознайомчого відео. Це допоможе відвідувачу зрозуміти, як продовжити аналіз закупівель підпорядкованих замовників. 

Як реалізувати?  

Якщо ви бажаєте відобразити оглядову інформацію про кількість закупівель та їхній статус, економію, загальну очікувану вартість, кількість постачальників та замовників, рівень конкурентності, тоді рекомендуємо вам додавати посилання на Лист “Показники” Етапу закупівель 2019-2020. 

Якщо ви хочете відобразити конкретну інформацію про кожен тендер або лот, який відбувся чи відбувається зараз, вам допоможе лист “Тендери/Лоти” Етапу закупівель 2019-2020.

Щоб зробити посилання на лист “Показники” в “Етапі закупівель (2019-2020)”,  необхідно прописати URL у такий спосіб:

Для листа “Показники”:

https://bi.prozorro.org/sense/app/fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2/sheet/HbXjQep/state/analysis/select/Головний орган/Львівська ОДА/select/details/2

*замість “Львівська ОДА” ви маєте прописати назву вашого головного органу. Щоб знайти, як називається ваш головний орган, перейдіть на цю сторінку і в полі “Головний орган” знайдіть його коректну назву. 

Для листа “Тендери/лоти” 
(Посилання буде формуватись аналогічно. Однак його початок буде відрізнятися від посилання для листа “Показники”) :

https://bi.prozorro.org/sense/app/fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2/sheet/c852ccc8-1477-4f40-b698-53ea7a57ce1c/state/analysis/select/Головний орган/Львівська ОДА

Як сформувати посилання на конкретний департамент, період, замовника або на інший лист ви можете ознайомитись у нашій розширеній інструкції.

Приклади:

Сайт Тернопільської ОДА 

Сайт Департаменту розвитку економіки Черніговської ОДА

Переваги: 

- користувач сайту отримає базову інформацію про ваші закупівлі;

- користувач сайту отримає повний доступ до можливостей модулю аналітики і зможе різносторонньо досліджувати закупівлі;

- швидкий до реалізації, підходить під всі розширення екранів та можливості сайтів.

Недоліки:

- щоб побачити інформацію про закупівлі, користувач сайту повинен перейти на сайт Публічного модуля аналітики ВІ.

Варіант 2. Розміщення інтерактивних об’єктів чи листів із модуля аналітики

Цей спосіб підійде, якщо ви хочете показати користувачам тільки певну інформацію.

Варіант передбачає розміщення аналітичних показників, графіків і таблиць з Публічного модуля аналітики ВІ одразу на вашому сайті. Ви самостійно обираєте, яку саме інформацію варто показати користувачам.  

Як реалізувати? 

Для листа “Показники (2019-2020)”

Щоб вбудувати лист “Показники” Публічного модуля аналітики ВІ на ваш сайт, потрібно вставити цей блок у код сайту:

<iframe src='https://bi.prozorro.org/single/?appid=fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2&sheet=HbXjQep&opt=currsel&select=clearall&select=Головний орган,Львівська ОДА&select=details,2' style='border:none;width:100%;height:100%;'></iframe>

Для листа “Тендери/лоти (2019-2020)”

Для того, щоб вбудувати лист “Тендери/лоти” Публічного модуля аналітики BI на ваш сайт, потрібно вставити цей блок у код сайту:

<iframe src='https://bi.prozorro.org/single/?appid=fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2&sheet=c852ccc8-1477-4f40-b698-53ea7a57ce1c&opt=currsel&select=clearall&select=Головний орган,Львівська ОДА' style='border:none;width:100%;height:100%;'></iframe>

Замість “Львівська ОДА” ви маєте прописати назву вашого головного органу. Для того, щоб знайти як називається ваш головний орган, перейдіть на дану сторінку і в полі “Головний орган” знайдіть ваш головний орган і коректну назву.

Зауваження! Бувають випадки, коли модуль аналітики відображає не ті дані, які ви планували. Це відбувається через помилки, допущені при формуванні посилання. Щоб цього уникнути, рекомендуємо вам перевіряти коректність блоку, який ви вбудовуєте у сайт. Це можна зробити у такий спосіб: 

1.Скопіюйте посилання на сторінку (текст між  src='і' style=). Для прикладу із Львівською ОДА, ця частина тексту виділена жирним

<iframe src='https://bi.prozorro.org/single/?appid=fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2&sheet=HbXjQep&opt=currsel&select=clearall&select=Головний орган,Львівська ОДА&select=details,2' style='border:none;width:100%;height:100%;'></iframe>

2.Вставте посилання в браузер

3.Якщо у частині із відборами будуть відображені всі відбори, що ви хотіли зробити - посилання сформоване правильно.

Як сформувати посилання на конкретний департамент, період, замовника або на інший лист можна дізнатися у нашому відео.

Якщо вам потрібна допомога або консультація, напишіть нам на bi@ti-ukrane.org.

Приклад:

Сайт відділу освіти Бочечківської сільської ради

Сайт Маріупольської міської ради

Сайт Коломийської міської ради

Плюси:

- ви самостійно обираєте, яку інформацію бажаєте висвітлити;

- відвідувач сайту відразу бачить показники по закупівлях і залишається на вашому сайті;

Мінуси:

- Зовнішній вигляд  об’єктів з Публічного модуля аналітики ВІ залежить від розширення сайту. Вам потрібно врахувати це і при розміщенні подивитися, як краще аналітичні дані будуть відображатися саме на вашому типі сайту.

Варіант 3. Розміщення інформації про всі підпорядковані органи/підприємства

Цей варіант стане в пригоді, якщо ви хочете вбудувати посилання на інформацію про кожний підпорядкований орган/підприємство в Публічному модулі аналітики ВІ.

Дані з Публічного модуля аналітики можна розмістити нестандартно. Наприклад, ви можете групувати закупівлі за певним принципом і давати посилання одразу на обрані закупівлі. Цей варіант потребує більше часу на реалізацію, але він більш інтерактивний і зручний для користувачів.

Ви зможете забезпечити громадянам швидкий доступ до інформації за кожним із підпорядкованих органів або замовників. Для цього розмістіть перелік підпорядкованих органів у формі таблиці. Так користувач сайту зможе побачити всіх підпорядкованих замовників та одразу ознайомитися з їхніми закупівлями. 

Як реалізувати? 

Спосіб 1. Розміщуємо на сайті таблицю з підпорядкованими замовниками

Базова таблиця може мати наступний вигляд:

- Назва замовника/департаменту. 

- Посилання на лист “Показники” з прив’язкою замовника/департаменту. Як правильно генерувати посилання, описано тут

- Посилання на лист “Тендери/лоти” з прив’язкою до ЄДРПОУ конкретного замовника/департаменту. Як правильно генерувати посилання, описано тут

У такий спосіб ви отримуєте доступ до точкового аналізу кожного підпорядкованого замовника і загалом області/району/керівного органу. Щоб розмістити на сайті Модуль аналітики публічних закупівель варто подивитися це відео. Воно допоможе налаштувати та відображати окремі об'єкти.

Приклади:

Сайт Бахмутської міської ради

Сайт Покровської міської ради

Увага! Зовнішній вигляд об’єктів з Публічного модуля аналітики ВІ залежить від розширення сайту. Потрібно врахувати це при вбудуванні. 

Спосіб 2. Розбиття на теми аналізу

Цей метод потребує дизайну, генерації нових розділів та віджетів. Усе залежить від того, що саме ви хочете висвітлити. Це найважчий, але найповніший варіант вбудування BI Prozorro.


Цей метод відображає не просто загальні дані про керівний орган чи область — замовник може додатково формувати цілі розділи з різною інформацією. Це можу бути розділи: 

1.“Актуальні закупівлі” — відображення закупівель зі статусом “прийом пропозицій”, “аукціон”, “оголошено”.

2.“Завершені закупівлі” — ті, які відбулися. 

3.“Актуальні плани закупівель” — власне заплановані закупівлі.

Це лише приклади. Ви можете формувати власні вибірки. Назви полів, які можна використовувати для формування розділів з аналітикою, описані тут.

Як сформувати посилання детальніше можна прочитати тут

Навіщо замовникам BI Prozorro?

Інструкція допоможе замовнику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 12:48

Чому різні області купують ШВЛ за різними цінами?

Станом на 26 квітня в Сумській і Полтавській області купили по 37 апаратів ШВЛ. Однак в одній на них витратили 28 млн грн, а в іншій — 37 млн грн. Як так вийшло? Пояснюємо, які бувають типи ШВЛ і скільки вони коштують.

28.04.2020 14:00

Логотип ВІ та оптимізація роботи Публічного модуля аналітики ВІ

Нарешті Модуль ВІ отримав персональне лого та корпоративний колір. Але окрім цього ми постійно прагнемо швидкодії модуля, тому оптимізуємо роботу з інформацією. Які саме зміни відбулися - читайте в блозі

06.12.2019 13:00

Рамкові угоди в Публічному модулі аналітики ВІ

Перевага Рамкових Угод – кожна зі сторін отримає надійних партнерів для довгострокової співпраці. Додатковою перевагою для постачальників є можливість налагодити співпрацю з держустановами на чітко визначений період та ефективність планування участі в інших закупівлях. Застосування Рамкових Угод надає можливість замовникові забезпечити економію часу та адміністративних ресурсів, закуповуючи товари та послуги на строк до 4 років, при цьому витративши час та ресурси на укладання Рамкових Угод лише один раз

22.11.2019 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання