Як замовнику проаналізувати окремого постачальника або майбутнього переможця

20.09.2018 18:00

Що?

Оцінка потенційного постачальника

Що робимо?

Замовник дивиться інформацію про свого сьогоднішнього постачальника або майбутнього переможця в системі PROZORRO за допомогою Публічного модуля аналітики.

Чому це важливо?

Будь-яка сторона, яка залучена до публічних закупівель, перед підписанням договору прагне зробити оцінку свого потенційного партнера. Функціонал модуля аналітики ВІ дає можливість оцінити діяльність як постачальника так і замовника

Лист “Карточка учасника” містить багато корисної інформації щодо певного постачальника. Кожен замовник може побачити загальну інформацію про постачальника, а також додаткові статистичні показники його діяльності. Для того, щоб працювати з даним листом необхідно обрати одного учасника. Додатково зверніть увагу, що є можливість дивитися інформацію в двох розрізах: по кількості лотів або по очікуваній вартості, а також швидко обрати певний тип або вид процедур, які також можуть презентувати інформацію більш вузького значення.

Давайте додамо за код єдрпоу нашого переможця. Наприклад, ПП «Окко-бізнес контракт» (33614922). Тепер нам доступна інформація щодо поданих цінових пропозицій учасника, а саме ми можемо подивитися розподіл цінових пропозицій за статусом, наприклад ті, що виграли, які дискваліфіковані та інші. Це потрібно замовнику для того, щоб зрозуміти як працює постачальник. Також, використовуючи карточку учасника,  можна виявити причини дискваліфікації певного учасника з торгів, що є важливим для обох сторін, оскільки за цим параметром оцінюється як доброчесність замовника так і якість роботи постачальника.

Звертаю увагу, є можливість обирати інші розрізи аналізу, зокрема є можливість подивитися конкурентів даного учасника. Для цього обираємо вкладку конкурентність і бачимо усіх конкурентів нашого учасника, які коли-небудь приходили на аукціони разом з учасником. Це дозволить зрозуміти основних гравців даного товарного ринку, дозволить вивчити практику участей нашого учасників, а можливо навіть виявити змову між учасниками, наприклад виявлення статистів.

Переходимо далі, і аналізуємо співпрацю нашого учасника з організаторами. Це дасть можливість побачити з ким саме працює даний учасник по конкретному організатору, або по ієрархії організаторів. Ця інформація дасть можливість зрозуміти з ким працює учасник, чи є в нього змова з певними організаторами, чи він честно працює на ринку публічних закупівель.

В Модулі аналітики ВІ також існує можливість аналізувати договори між учасником та замовниками. Для того, щоб почати аналіз, вам потрібно перейти на етап закупівель, на лист «Карточка учасника(договори)». Отже, щоб інформація відображалася на сторінці вам необхідно відібрати одного учасника і додати його до відбору. У полі Код учасника введіть необхідний код ЄДРПОУ. На листі Карточка учасника (договори) з'явилася можливість побачити дату реєстрації компанії і вирахувати її вік. Зручно це для того, замовник міг зрозуміти рівень відповідальності постачальника. Постачальники, які вже багато років на ринку мають підвищений рівень довіри, тому у більшості випадків зобов‘язання будуть виконувати без нарікань та не порушуючи умови договору. Але покладатися на даний показник повністю не можна, це є лише один з критеріїв надійності постачальника. Переходимо до аналізу договорів. Статус договору - це відбір, який складається з декількох етапів, і перш за все необхідно обрати в якому статусі перебуває договір зараз.

Обираємо «Розірвані». Далі відкритий наступний етап відбору - необхідно обрати відповідального за розірвання договору. Відповідальний за розірвання - це одна із сторін договору, за ініціативою якої або порушенням нею умов договору розірвала договір з іншою стороною. Якщо обрати постачальника, то будуть запропоновані варіанти: за ініціативою постачальника, де постачальник сам визнав відмову від виконання умов договору з різних особистих причин, або за варіантами, де замовник засвідчив факт порушення умов договору постачальником. Така сама ситуація і з замовником: варіант за ініціативою, чи за визначенням замовником факту ситуації, яка призвела до розірвання договору. Звертаю вашу увагу, що інформація щодо статусу договору формується на основі введених даних замовником у систему «Прозорро». Після наших відборів - ви можете оцінити як динаміку в часі по обраному статусу договору, так безпосередньо ознайомитися з самим договорам в статусі «Розірвані» перейшовши на вкладку «Договори». Якщо вам необхідно відслідкувати з ким із організаторів найбільше було таких договорів - перейдіть на вкладку «Організатори» і перегляньте перелік організаторів, які зазначили причину розірвання договору невиконання умов договору.

Також на листі “Карточка учасника (пропозиції)” ви можете миттєво подивитися профіль учасника на інших ресурсах, зокрема:

  • Профіль DOZORRO - основна інформацію щодо доброчестності учасника.
  • Профіль Youconrol - повне досье на юридичну особу.
  • Профіль Clarity-project - простеження зв’язків нашого учасника з іншими суб’єктами.
  • Профіль OpenDataBot - сервіс моніторінгу реєстраційних даних українських компаній.

Ще інструкції, які допоможуть розібратись з тим, як шукати конкретні закупівлі в Публічному модулі аналітики:

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та Youtube каналі.

Задати питання можна в Facebook групі "Аналітичні інструменти ProZorro".

Чому BI Prozorro корисний для учасників?

Інструкція допоможе учаснику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 13:03

Навіщо замовникам BI Prozorro?

Інструкція допоможе замовнику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 12:48

Як розмістити інформацію про публічні закупівлі на своєму сайті?

Інформація про публічні закупівлі на сайті — це відкритість місцевої влади. Така новація має низку переваг. Ми розробили просту інструкцію, яка допоможе відобразити інформацію про публічні закупівлі за допомогою Публічного модуля аналітики ВІ лаконічно, інформативно, а головне — правильно .

19.08.2020 13:00

Рамкові угоди в Публічному модулі аналітики ВІ

Перевага Рамкових Угод – кожна зі сторін отримає надійних партнерів для довгострокової співпраці. Додатковою перевагою для постачальників є можливість налагодити співпрацю з держустановами на чітко визначений період та ефективність планування участі в інших закупівлях. Застосування Рамкових Угод надає можливість замовникові забезпечити економію часу та адміністративних ресурсів, закуповуючи товари та послуги на строк до 4 років, при цьому витративши час та ресурси на укладання Рамкових Угод лише один раз

22.11.2019 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання