На Київщині вимагають відставки Голови селищної ОТГ через непрозорі закупівлі

03.03.2018 11:34

У грудні 2017 року громадська організація «Трипільський Край» писала про дві підозрілі закупівлі Виконавчого комітету ради Пісківської селищної об'єднаної територіальної громади загальною вартістю близько  2 млн грн. На початку зими там вирішили терміново облаштувати котельні для теплопостачання соціальних об’єктів: шкіл, садочків, лікарень (перша і друга закупівлі).

Замовник так поспішав зробити ті котельні, що уклав угоди на виконання робіт по будівництву і реконструкції, не маючи кошторису робіт та без проведення експертизи. І навіть оплату здійснив до завершення виконання робіт. Згідно оприлюднених договорів, роботи виконував місцевий підприємець Олександр Наконечний. Проте, навіть сам голова громади визнав, що роботи виконував не він, а зовсім інша компанія.

Анатолій Рудніченко (праворуч), фото Данута Костура

Після того, як ця ситуація набула розголосу, події почали розвиватися дуже швидко. Вже в кінці грудня 2017 року прокуратура Фастівського району відкрила кримінальне провадження. А в лютому 2018 громадяни Пісківської селищної об'єднаної територіальної громади ініціювали петицію «Про винесення на розширену сесію Пісківської селищної ради ОТГ питання про недовіру голові ОТГ Рудніченку Анатолію Миколайовичу». Петиція, яка була розміщена 14 лютого на сайті громади, станом на 03.03.2018, набрала вже 75% голосів. 

Авторка петиції, активістка Ірина Пастернак, каже, що одна з причин, чому вона та її однодумці вимагають відставки голови громади – непрозорі закупівлі. 

Натомість Анатолій Рудніченко вважає, що петиція не відображає думку більшості громади і під час щорічного звіту, як він стверджує, його роботу визнали задовільною на усіх, крім одного, виборчих округах.

Голова ОТГ запевнив «Трипільський Край», що економія на закупівлях ремонту та будівництва котельних склала більше 300 тис. грн. Проте Рудніченко так і не зміг чітко пояснити, порівняно з чим була та економія.

Цікаво, що попри такий поспіх з закупівлею, котельні, станом на 20 лютого, так і не почали працювати. Як пояснив нам пан Рудніченко, наразі є діючі договори на теплопостачання, і тому пуско-налагоджувальні роботи розпочнуться після завершення опалювального сезону. 

Щодо відкритого кримінального провадження після звернення «Трипільський Край», голова Пісківської селищної ОТГ сказав: «Внесення в єдиний державний реєстр досудових розслідувань абсолютно нічого не означає». Проте, результат вже є - це петиція. І хоча Анатолій Миколайович вважає, що петиція не відображає думку більшості громади, авторка петиції впевнена, що необхідна кількість підписів буде зібрана.

В результаті, ці закупівлі стали прекрасною ілюстрацією прислів’я “Поспішиш людей насмішиш”. Зважаючи на те, що повноцінний запуск котельних відбудеться аж восени, незрозуміло - навіщо було так поспішати, закуповувати з порушенням, обурювати громаду.

ГО “Трипільський Край” буде стежити за розвитком подій і обов’язково повідомимо про зрушення у справі.

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання