Улюбленці лабораторних центрів

28.10.2020 12:00

За декілька років до пандемії в Україні розпочалася комплексна реформа системи охорони здоров’я. В її межах, серед іншого, ліквідували Державну санітарно-епідеміологічну службу. Відтоді фукнкції проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань поклали на Міністерство охорони здоров’я України, а конкретніше — на мережу обласних лабораторних центрів.

З появою на території України перших випадків інфікування COVID-19 саме лабораторні центри, спільно з вірусологічними  референс-лабораторіями Центру громадського здоров’я, стали першими майданчиками для проведення ПЛР-досліджень. Тоді потрібно було терміново закуповувати витратні матеріали та власне обладнання для проведення тестувань. Тому використання лабцентрами коронавірусної процедури закупівель було цілком логічним кроком. Станом на вечір 19 жовтня можливістю купувати що потрібно і в кого потрібно, в межах визначеного урядом переліку товарів та послуг, центри з початку карантину скористалися 1892 разів. Загалом за цією процедурою було укладено контрактів на суму понад 292,94 мільйони гривень. 

Серед загального числа підрядників, з якими обласні лабцентри підписали договори за відповідною процедурою, можна виділити пару фаворитів. Одному дісталось найбільше підрядів, інший, відповідно, заробив найбільше грошей. 

 

Російський слід в українських лабцентрах

Улюбленцем обласних лабораторних центрів України за підсумками семимісячної роботи з «коронавірусними закупівлями» можна назвати ТОВ «Вектор-Бест-Україна». Ця компанія отримала загалом 95 замовлень на суму 17,8 мільйонів гривень. Основним її товаром стали прилади для проведення ПЛР-тестувань ампліфікатори CFX96™ Real Time PCR Detection System. Це прилади, що здійснюють контрольоване періодичне нагрівання та охолодження пробірок зі зразками. Це дозволяє домогтися значного збільшення малих концентрацій певних фрагментів нуклеїнової кислоти (ДНК) в біологічному матеріалі. Їх у підсумку й досліджують на наявність вірусу COVID-19. Крім обладнання фірма продає ще набори реагентів. 

Ампліфікатори, або ж як їх ще називають —  термоциклери, продавались лабораторним центрам в середньому по 850 тисяч гривень за штуку. Не обійшлося, щоправда, і без винятків. Зокрема Вінницькому обласному лабцентру прилад дістався на 76 тисяч дешевше, за 774 тисячі гривень. А от Донецький лабцентр навпаки переплатив — у липні підписав договір на 890,2 тисяч гривень

ТОВ «Вектор-Бест-Україна» продає прилади виробництва американської компанії Bio-Rad Laboratories Inc., найближче представництво якої розташоване в Москві. Їхня ціна цілком ринкова, якщо порівняти з конкурентами. Зокрема ТОВ «Лабсвіт» продав два такі апарати Департаменту охорони здоров’я Дніпровської ОДА по 800 тисяч гривень за штуку, а Маріупольській міській лікарні №4 він коштував вже на 70 тисяч дорожче.

«На момент проведення закупівлі ампліфікатор саме цієї моделі був оптимальним рішенням. Ми мали 900 тисяч гривень цільових коштів, виділених нам МОЗ, тож цінова пропозиція нас цілком влаштовувала. Наразі обладнання працює, нарікань до нього не маємо», — коментує ситуацію Надія Оперчук, керівниця Кіровоградського обласного лабцентру, одного з тих, які купили CFX96™ Real Time PCR Detection System у ТОВ «Вектор-Бест-Україна».

Насправді на українському ринку є достатньо альтернативних варіантів обладнання, яке купують інші медзаклади для власних потреб. Наприклад QuantStudio 5 Dx Real-Time PCR від американців з «Applied Biosystems», iPonatic китайської «Sansure Biotech Inc.» чи AriaDx CE-IVD також американської «Agilent Technologies». І якщо перші два варіанти в Prozorro купували суттєво дорожче за вибраний лабцентрами ампліфікатор, то за AriaDx CE-IVD Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького заплатив значно менше — 723,81 тисячі гривень. 

Окрім ампліфікаторів, лабораторні центри також активно розкуповують у «Вектор-Бест-Україна» набори реагентів для автоматичного виділення нуклеїнових кислот із клінічних зразків. Найбільше купують тест-системи «РеалБест РНК Sars-Cov-2» на 96 реакцій, які є розробкою безпосередньо самої фірми-постачальника, а точніше її російського засновника. Загалом фірма підписала 25 контрактів на постачання таких систем, що продаються в середньому по 2,4 тисячі гривень за набір. Найбільше ж аналогічних тест-систем, однак українського виробництва, реалізує ТОВ «Астравір текнолоджі». 

За даними держреєстру засновниками ТОВ «Вектор-Бест-Україна» є росіяни Руслан Кундельський, Мирон Будзак, Іван Боднар, а також акціонерне товариство «Вектор-Бест», прописане в селищі Кольцово, яке має статус «Наукоград» і входить до Новосибірської агломерації. Кінцевим бенефіціарним власником фірми записаний мешканець того ж селища Мурат Хусаїнов. Відповідно до інформації, опублікованій на офіційному сайті Кольцово, — містечко мікробіологів стало четвертим Наукоградом в Росії, завдяки діяльності Державного наукового центру вірусології і біотехнології «Вектор» — одного з найбільших в Росії наукових підприємств біотехнологічного профілю.

Саме ж АТ «Вектор-Бест», створене на базі наукового центру,  є одним з найбільших російських виробників наборів реагентів для лабораторної діагностики.

 

Бізнес під коронавірус

Створене наприкінці березня 2020 року ТОВ «Астравір текнолоджі» за свою піврічну історію встигло отримати від обласних лабораторних центрів України 85 замовлень на суму понад 46,6 мільйонів гривень. Що характерно, з 99 контрактів, які загалом отримало підприємство через Prozorro, 98 було підписано за коронавірусною процедурою. 

«Астравір текнолоджі» реалізувало бюджетним замовникам практично один-єдиний товар — набори реагентів для виявлення коронавірусу AVT-SARS-CoV-2 на 100 реакцій. Їх фірма продає по 6 тисяч гривень. Через ціну ці реагенти купують лабцентри практично всіх областей, за винятком Сумської, Дніпропетровської та Луганської. 

За контактним номером телефону товариства на наші дзвінки не відповіли, однак представниця Хмельницького обласного лабораторного центру Ірина Карасьова повідомила — виробником наборів є власне саме «Астравір текнолоджі». Це підтверджує серед іншого сертифікат відповідності, який виробник надає разом з партіями замовленого товару.

Серед засновників харківського «Астравір текнолоджі» значаться Вадим Ханенко, Наталія Гутовська, Олексій Ярославський та ТОВ «Девеломпент констракшн холдінг». Ця компанія — ядро однойменної фінансово-промислової групи, «під крилом» якої консолідовано більшість активів колишньої групи «УкрСиббанк». Кінцевим бенефіціарним власником «Астравір текнолоджі» є український бізнесмен, колишній співвласник  «УкрСиббанку» та екс-президент харківського ФК «Металіст» Олександр Ярославський. 

Пересічним українцям прізвище Ярославського може бути знайоме в контексті квітневої партії зі 100 тисяч ПЛР-тестів, які за сприяння відомого китайського мільярдера Джека Ма, купив та привіз до України підприємець. Крім того Ярославський був серед представників великого бізнесу, яких президент України Володимир Зеленський збирав в переддень запровадження карантину аби заручитись підтримкою в боротьбі з коронавірусом. На час пандемії саме бенефіціарний власник «Астравір текнолоджі» став негласним «куратором регіону».

 

Цей матеріал вийшов за підтримки британської допомоги (UK Aid) від уряду Великої Британії.

Плюси, мінуси й перспективи коронавірусних закупівель

Скоро процедура закупівлі COVID-19 святкуватиме свою річницю. Яким для неї став цей рік, та що очікувати далі — прокоментували замовники, постачальники, експерти та держслужбовці.

11.03.2021 10:00

Як і навіщо купують інсулін для лікування коронавірусу

Перелік дозволяє купувати без конкурентних процедур дуже багато різних препаратів. Ми досліджуємо закупівлі за процедурою COVID-19, щоб зрозуміти, чи потрібні вони взагалі. 

18.02.2021 10:30

Як і навіщо лікарні купують вакцину від грипу для боротьби з коронавірусом

Хоча вакцина від грипу не лікує від коронавірусу, її включили до переліку препаратів, які можна купувати без аукціонів для протидії COVID-19. Ми дослідили, скільки вакцини у такий спосіб закупили в Україні і за якими цінами. 

09.02.2021 11:00

Цінові парадокси в закупівлях кисневих концентраторів OLV-10

Як медичні заклади закуповували кисневі концентратори китайського виробництва за коронавірусною процедурою.

28.01.2021 18:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання