Вінниччина відмовилась від гарантійних листів в закупівлі ліків

31.05.2019 12:33

Гарантійні листи в медичних закупівлях – це не гарантія, а дискримінація. Ця тема вже неодноразово піднімалась експертами з публічних закупівель, як Тетяна Руденко. Вінницькі міська рада та обласна адміністрація сказали, що від гарантійних листів треба відмовлятись.

Таку позицію щодо гарантійних листів розділяють і на Вінниччині. Так, 29 березня 2019 року Департамент охорони здоров’я та Департамент економіки Вінницької міської ради за участі представників DOZORRO провели нараду для медзамовників. 

Вирішили рекомендувати дотримуватись принципу недискримінації і не вимагати від учасників гарантійні листи. 

Тим більше, що такі рекомендації підготовлені двома профільними міністерствами –  охорони здоров'я та економіки. З побоюваннями та застереженнями, але медзамовники прийняли рішення спробувати замінити гарантійні листи іншими вимогами в тендерній документації. Наприклад, штрафними санкціями за невиконання або неналежне виконання договору. За цей час жодних проблем в закупівлях через відсутність вимоги «гарантійних листів» зафіксовано не було.

Рівно за два місяця після міської ради, 29 травня, аналогічне рішення прийняли і на обласному рівні. Перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації провів нараду, на якій Департамент охорони здоров’я та департамент фінансів дійшли згоди, що від гарантійних листів варто відмовитись, аби забезпечити здорову конкуренцію. 

Учасники акцентували увагу на тому, що варто дуже ретельно готувати тендерну документацію, щоб убезпечити замовників від придбання неякісних ліків.

На цього проблема з гарантнійними листами не завершена. Владі спільно з громадськістю потрібно допрацювати вдосконалення тендерної документації та провести робочі зустрічі із замовниками для роз'яснення нового підходу.

ПДВ у коронавірусних закупівлях: платити чи ні?

У березні Кабмін звільнив від ПДВ певний перелік товарів для боротьби з коронавірусом. Однак, як дізналися аналітики, деякі замовники все одно включають цей податок у договір і платять зайве в закупівлях.

23.11.2020 14:30

Що і за скільки закуповують опорні лікарні Вінниччині

Яка різниця в ціні на засоби індивідуального захисту в закупівлях опорних лікарень? Хто найдорожчий постачальник? Чи є лікарні, що не здійснюють закупівлі за спеціальною процедурою «Звіт по COVID-19»?

07.05.2020 23:00

Вінницькі лікарні з золотими ліжками

Одна лікарня за дві закупівлі переплатила понад 170 тис. грн.

10.04.2020 17:45

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання