Як BI Prozorro може спростити роботу журналістам

12.04.2021 16:20

Як BI Prozorro може спростити роботу журналістам

Публічний модуль аналітики ВІ — аналітичний інструмент, створений командою DOZORRO, який містить дані про всі закупівлі, проведені через систему Prozorro з 2015 року. Інформація подається у вигляді зручних таблиць, аналітичних графіків та діаграм. Інструмент повністю інтегровано з системою Prozorro, що дозволяє аналізувати дані станом на попередню добу.


Дуже важливо своєчасно та об’єктивно інформувати суспільство про те, що відбувається в країні. Одна з цікавих та, водночас, болючих тем для людей - використання публічних коштів, адже це впливає на всі сфери життя населення. Журналістам, які пишуть про витрати держави, потрібно опрацьовувати величезні масиви інформації і швидко вибирати з них актуальні дані. Модуль BI Prozorro спрощує пошук та допомагає оцінити, як плануються та відбуваються закупівлі, і які ризики при цьому виникають. Ми виділили найпоширеніші питання, які виникають у журналістів під час написання матеріалів про закупівлі, і підготували інструкції, які допоможуть швидко отримати бажані відповіді.

1. Як знайти дані про закупівлі за ключовим словом?

Часто журналістам для того, щоб написати свій матеріал, потрібно знайти інформацію про якусь конкретну закупівлю, товар або замовника. Але під час цього можна зіткнутися з перепонами: обмеженою інформацією про те, що шукаємо; неочевидними назвами закупівель чи некоректними кодами CPV. У BI Prozorro зібрані величезні масиви інформації, які допомагають шукати необхідні дані. Тому навіть якщо у вас їх поки небагато, завдяки цим полям ви зможете знайти потрібні закупівлі. Найшвидший варіант  - це пошук за ключовим словом. 

Правильно оформити пошуковий запит вам допоможе наша інструкція

2. Як швидко знайти новину?

ЗМІ випускають багато інформаційних матеріалів. Різні новини виходять щохвилини, щогодини, щодня, тому журналісти постійно у пошуку цікавих даних і повинні мати кілька ідей про запас для написання статті. Модуль BI Prozorro допомагає швидше знайти небанальні новини про актуальні закупівлі або про закупівлі з категорії НАЙ (наприклад, найбагатший замовник чи найдорожча закупівля  року). 

Детальніше про те, як знайти новини, читайте в нашій інструкції. 

3. Як проаналізувати конкретного замовника?

У полі зору журналістів є коло організаторів, діяльність яких вони періодично відстежують, бо їх закупівлі мають суспільно важливе значення для громади. Наприклад, до журналістів може потрапити інформація від батьків про те, що у садочках міста дітей перестали годувати м’ясними продуктами та фруктами. Щоб написати статтю, одних лише коментарів батьків та працівників освіти недостатньо, бо потрібні факти, які вкажуть на причину відсутності деяких продуктів в дитячих садочках. Розібратися в цьому легко допоможе модуль BI Prozorro. Адже в ньому можна знайти всю інформацію про те що, в кого, за скільки і як купує конкретний замовник. Тому читайте наші детальні інструкції:



4. Як знайти та проаналізувати інформацію про конкрентого учасника

Результатом успішно проведеної закупівлі є підписаний договір, за яким стоїть його майбутній виконавець. Дуже важливо, щоб угоду виконували своєчасно та якісно. Для цього замовники мають обирати добросовісних учасників, але не завжди це вдається зробити через брак часу чи небажання. Тому в журналістів є додаткова можливість звернути увагу організаторів на цікаві факти про учасників закупівель. Щоб знайти цю інформацію, ознайомитись з  інструкціями про:

5. Як збережені відбори в модулі перетворити у посилання

Коли ви постійно пишете про витрати коштів у конкретного замовника, місті чи регіоні, у вас з’являються типові відбори, за якими ви шукаєте дані - одні й ті самі фільтри та способи сортування закупівель. Тож витрачати час, щоб щоразу робити одне й те саме з нуля, не має сенсу.  Дуже зручно зберігати свої відбори, щоб потім була можливість до них повертатися, пересилати комусь або ж додавати в своїх статтях посилання на конкретні цифри та дані, що підтверджують ваші слова.

Щоб дізнатися, як це зробити, пропонуємо прочитати інструкцію про збереження відборів у BI Prozorro. 

У цьому матеріалі зібрані лише базові питання від журналістів. Однак ми також підготували інструкції та відео пояснення і для інших ситуацій. Їх можна знайти у спільному переліку пояснень та на нашому YouTube-каналі. Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Як виявити помилки в річних планах закупівель

За допомогою додатку «11. Етап планування» ви зможете оперативно виявляти і за потреби виправляти неточності в річних планах.

10.06.2022 11:27

Як дізнатись актуальну ціну за одиницю товару

Розбираємося, як це зробити в BI Prozorro під час війни

09.06.2022 09:27

Як знайти постачальника під час війни

Перевірте, хто продавав те, що вам треба, вчора у BI Prozorro.

28.03.2022 12:55

Як дослідити моніторинги Держаудитслужби в BI Prozorro

Новий додаток “Моніторинг публічних закупівель”, який допоможе проаналізувати практику моніторингів Держаудитслужби. 

30.09.2021 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання