ЖАР - вимикає порушення на Хмельниччині

29.03.2018 14:52

Жіночий Антикорупційний Рух - громадська організація, яка “розпалює багаття” справедливості. Керує нею енергійна та активна Альона Береза. ГО “ЖАР перетворилась з маленької ініціативи (2016 рік) у  повноцінну організацію з амбітними цілями та задачами об’єднати навколо себе людей задля просування ідей прозорості, доброчесності та підзвітності публічної влади, правоохоронних органів, суддів і громадянського суспільства в Україні.

Головні завдання“ЖАР”:

- об’єднання та координація діяльності громадянського суспільства України з метою побудови держави без корупції;

розбудова демократичної, правової держави під дієвим контролем;

- поширення суспільного руху на захист прав, свобод і людської гідності;

- захист законних прав та інтересів мешканців Хмельниччини;

- запобігання проявам корупції, своєчасне їх виявлення і здійснення заходів щодо припинення на всіх рівнях влади.

“ЖАР” також проводить журналістські розслідування, щоб доносити до мешканців цікаві факти з життя хмельницьких чиновників та бізнесменів.

Організація займається моніторингом публічних закупівель. У червні 2017 року “ЖАР” долучилась до DoZorro-спільноти. Частину їхніх блогів розміщені на порталі DOZORRO, які присвячені закупівлям Хмельниччини. Наприклад, ремонт доріг, заробітки депутатів на закупівлях і т.п.

Навіщо комунальному підприємству Хмельницької міськради купувати електрокар?

У вересні 2017 року “ЖАР” зацікавилась закупівлею комунального підприємства Хмельницької міської ради. Як стало відомо на засіданнях постійних депутатських комісій, комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту мало б закупити електрокар для департаменту освіту міськради. 

Організація звернула увагу на цю закупівлю, оскільки у 2016 році фірма одного депутата Хмельницької міськради відкрила на території міста майже 50 станцій для зарядки електромобілів, і вже у тому ж році інша комунальна установа придбала такий самий електрокар (було два учасника, в тому числі і фірма депутата, та не було конкурування). 

Виконавчий комітет міськради після оголошення закупівлі швидко почав вносити зміни у свої нормативні акти в частині затвердження граничної суми витрат на придбання автомобілів, адже без цього закупівля не могла б проводитись.

При ознайомленні з тендерною документацією були зафіксовані надмірні вимоги до учасників щодо наявності не менше 20 зарядних станцій потужністю 10 кВт у місті Хмельницький та Україні. Більше того, закупівля була відсутня у річному плані закупівель цього комунального підприємства. Саме через останній аргумент закупівлю було відмінено, однак того ж самого дня було оголошено нову. 

В результаті комунальне підприємство уклало договір на закупівлю електрокарів Nissan Leaf загальною вартістю 470 тисяч гривень. з фірмою ПП АВТОЦЕНТР "ЛИГА-ІІ", яка належить депутату Хмельницької міської ради.

Детально ознайомившись з пакетами тендерної документації, які були подані двома учасниками цієї закупівлі, “ЖАР” зафіксували декілька свідчень про узгодженість дій цих юридичних осіб. 

Враховуючи знайдені порушення, організація звернулась до Хмельницької місцевої прокуратури та Територіального відділення АМКУ у Хмельницькій області.

Повна історія з електрокарами: частина 1частина 2.  

На сьогодні справа знаходиться у судовому розгляді.

Ініціатором подання позову стала місцева прокуратура, яка просить суд визнати недійсним рішення тендерного комітету та розірвати укладений договір. Обласне відділення АМКУ також підтвердило здогадки “ЖАР” щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції та розпочало розгляд справи стосовно двох учасників данної закупівлі.

Наразі справа розглядається Господарським судом Хмельницької області. 20 березня 2018 року було закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

"Жіночий Антикорупційний Рух" має велику надію на успішний розгляд справи, яка стане прецедентною, оскільки продемонструє місцевим депутатам недопустимість та некоректність подібних дій, а також зменшить кількість спокус, які будуть для них виникати у майбутньому.

Професіоналізація й вплив. Як працює координатор DOZORRO у Полтавській області.

Нова історія про вдосконалення публічних закупівель у Полтавському регіоні

13.08.2018 12:04

Звіт Рахункової палати про стан публічних закупівель у 2017 році необ’єктивний та непрофесійний

У своїй позиції експерти ТІ й громадські активісти висловлюють сумніви щодо його об’єктивності та неупередженості

27.07.2018 13:36

Антикорупційний штаб: перевіряє обіцянки можновладців

Метою діяльності організації є подолання корупції шляхом сприяння системним змінам

14.06.2018 13:59

"Громадський контроль": розвиток громадянського суспільства

“ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ” - це незалежне об'єднання борців проти корупції і зловживань влади

07.06.2018 16:11

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання