Білоруси vs хмельницькі дорожники: гра нервів триває

27.07.2017 14:50

Білоруські фірми, яким зелене світло особисто ввімкнув український Президент Петро Порошенко, не на жарт узялися лоскотати нерви чиновникам зі служб автодору, котрі роками розігрують бюджетні кошти на ремонті доріг. Дорожній “антагонізм” яскраво ілюструється на прикладі Хмельницької області. Нещодавно ГО “ЖАР” детально описало, з яким супротивом зіткнулося білоруське ВАТ “Дорожно-будівельний трест №6”, ризикнувши піти на електронні торги. Маємо вже свіжі приклади з ProZorro, де дорожники і “трестівці” не “зійшлися характерами”.

Щоправда, на початках нічого не віщувало біди. У травні заступник начальника Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області  і за сумісництвом голова тендерного комітету Станіслав Вінський радів появі на українських дорогах білоруських фірм. І заявив, що при наявності належного фінансування участь білоруських компаній зможе змінити стан українських доріг. Через два місяці все перегралося. Обласна служба автодору не допустила до аукціону ВАТ “Дорожно-будівельний трест №6” через порушення закону про публічні закупівлі, а саме відсутність антикорупційної програми  та інформації з ЄДРПОУ. Мається на увазі, лот щодо поточного середнього ремонту автомобільної дороги державного значення Н-03 Житомир -Чернівці (окремими ділянками) очікуваною вартістю 67,5 млн. грн.

На тендер заявилося 5 учасників, серед яких і білоруси. Документи, яких не побачив замовник, білоруський підрядник подав по-своєму. Так, він обмежився положенням комісії з протидії корупційних проявів, яка створена при цьому ВАТ, а також надав план її роботи. І зіслався на Закон Республіки Білорусії “Про боротьбу з корупцією” від 15 липня 2015 року. Що стосується витягу з єдиного реєстру, то “Дорожно-будівельний трест №6” надав довідку про підприємство у довільній формі. Пікантність ситуації у тому, що білоруська фірма є учасником-нерезидентом і природньо, що дані про неї не відображаються у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців України.

Крім цього, ВАТ “Дорожно-будівельний трест №6” направив нові дві скарги до Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Учасник звинувачує Службу автомобільних доріг у Хмельницькій області в порушенні законодавства та встановлення замовником дискримінаційних вимог у тендерній документації. Цього разу дорожні тендера не такі ласі, як попередні, де “зарубали” білорусів. Перший з них стосується поточного середнього ремонту автомобільної дороги державного значення Р-48 Кам'янець-Подільський-Сатанів –Війтівці-Білогір'я км 27+100 – км 28+950 вартістю 9 млн. грн. Інший - поточний середній ремонт автомобільної дороги місцевого значення О231402 Об’їзна м. Старокостянтинів (окремими ділянками) попередньою оцінкою 10,5 млн. грн.


 

…Поки дорожники “воюють” з білоруським підрядником у програші залишаються пересічні автовласники, котрі щодня “добивають” свої машини об непридатні дороги. Адже за нормативами на Хмельниччині необхідно щорічно ремонтувати майже 2,9 тис. км автодоріг, з них капітальним ремонтом близько 900 км доріг, поточним середнім ремонтом – понад 2 тис. км доріг. Натомість більшість автодоріг краю не ремонтувалось 30-40 років.

Депутатські тендери у Дунаївцях

Як тільки отримуєш мандат - одразу тебе помічає якийсь структурний підрозділ тієї ж ради, в якій ти і є депутатом. 

25.04.2018 14:07

Електрокар для департаменту освіти-2

27 жовтня 2017 року відбувся довгоочікуваний аукціон. За постачання електрокару КП «комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту», яке після придбання має передати його до департаменту, змагалось два учасники

30.11.2017 21:36

Електрокар для департаменту освіти: як хмельницька мерія хоче пересадити свої підрозділи на екологічний транспорт

Тенденція переходу на екологічні види транспорту вже не один рік крокує світом та звичайно ж сьогодні вже добралась і до України. Як виявилось в минулому році, Хмельницький у цьому екологічному процесі також не пасе задніх.

23.10.2017 14:02

Ремонт доріг, які ведуть на округ

Волочиська міська об’єднана територіальна рада з Хмельниччини розтендерила три капітальні ремонти доріг у населених пунктах, зумівши не перетнути допорогову межу в 1,5 млн. грн.

01.09.2017 14:36

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання